притисни ентер »

Извори

Арт Кујна

4 пролетни намирници кои го стимулираат црниот дроб и го забрзуваат варењето
4 пролетни намирници кои го стимулираат црниот дроб и го забрзуваат варењето

4 пролетни намирници кои го стимулираат црниот дроб и го забрзуваат варењето

Пролет е, а со тоа и можност да ги елиминираме токсините кои се насобрале во текот на долгата и студена зима. Храната која ги носи првите сончеви зраци е богата со бои, но и со важни хранливи материи кои благотворно делуваат на црниот дроб, главниот орган за детоксикација. Не двоумете се да посегнете по аспарагус (шпароги), артичоки, млад спанаќ и

Сезона е, одиме по бозел: Чај, сок, ликер, сеедно…

Сезона е, одиме по бозел: Чај, сок, ликер, сеедно…

Мај е време кога бозелот цвета во полн сјај. Затоа, искористете ја сезоната и наберете си додека трае цветниот период. Секако, важно е да расте подалеку од улица или какво било загадување. Сокот, поточно, сирупот од бозел има долга традиција кај нас, па само мирисот од мало гранче расцветан бозел, може буквално да ме телепортира во времето кога моите

Што е умами? Еве што треба да знаете за интригантниот „петти вкус“

Што е умами? Еве што треба да знаете за интригантниот „петти вкус“

Сите ги знаеме четирите основни вкусови: слатко, кисело, солено и горчливо, но многу се зборува за петтиот, оној што не можеме точно да го дефинираме. Вкусот на умами е оној неопислив, совршено зачинет вкус што го добивате кога јадете одредена азиска храна или некои богати јадења со месо. За прв пат беше дефиниран од јапонскиот научник Кикунае Икеда

Најдобар појадок за мозокот по препорака на докторка од Харвард

Најдобар појадок за мозокот по препорака на докторка од Харвард

Често луѓето немаат време за појадок дома, па застануваат кај првата пекара и јадат нешто што е повеќе како десерт. Ако јадат дома, изборот често паѓа на нешто брзо како каша, снегулки или шејкови. Ова не мора да биде лошо ако нема премногу додаден шеќер, но тоа не е случај со индустриските производи. Утринскиот наплив на шеќер ќе предизвика ненадеен

4 трикови за совршено вкусна палента

4 трикови за совршено вкусна палента

Рецептот за палента потекнува од северна Италија, а ова вкусно јадење често се подготвува кога дома немате ништо друго. Иако подготовката е едноставна, а состојките се евтини, сепак можете да направите грешки при готвењето. Според оригиналниот рецепт се подготвува со вода, но многумина мислат дека ќе има подобар вкус ако ја зготват со млеко или супа

Лечење рак со сок од морков: Писателката Ен Камерон напишала книга откако го излечила ракот без хемотерапија

Лечење рак со сок од морков: Писателката Ен Камерон напишала книга откако го излечила ракот без хемотерапија

Иако не сакаме да им влеваме лажна надеж на луѓето со најтешки дијагнози, оваа приказна која веројатно многу од вас веќе ја знаат, ни се виде доволно безболна, но и надежна, па решивме да ја споделиме со вас. Станува збор за американската писателка Ен Камерон која тврди се излечила од рак во 4 фаза само со консумирање на сок од 2 кг моркови секој ден,

Лечење рак со сок од морков: Американката Ен Камерон напишала книга откако го излечила ракот без хемотерапија

Лечење рак со сок од морков: Американката Ен Камерон напишала книга откако го излечила ракот без хемотерапија

Иако не сакаме да им влеваме лажна надеж на луѓето со најтешки дијагнози, оваа приказна која веројатно многу од вас веќе ја знаат, ни се виде доволно безболна, но и надежна, па решивме да ја споделиме со вас. Станува збор за американската писателка Ен Камерон која тврди се излечила од рак во 4 фаза само со консумирање на сок од 2 кг моркови секој ден,

11 најдобри и најлоши масла за вашето здравје

11 најдобри и најлоши масла за вашето здравје

Концептот на маснотии често носи негативни конотации, но тие се неопходни за различни функции на телото. Мастите играат клучна улога во растот на клетките, заштитата на органите и апсорпцијата на хранливи материи. Исто така, придонесуваат за чувството на ситост после јадење. Кога станува збор за маслата за готвење, се препорачуваат масла со висока

Сокот од целер спречува ширење на малигните клетки

Сокот од целер спречува ширење на малигните клетки

Целерот е одличен извор на влакна, калциум, магнезиум, фосфор, витамин Б и Б6, витамин Ц и многу други минерали. Содржи многу малку заситени масти и холестерол. Во исхраната се користат коренот, стебленцата и листовите. Претставува задолжителен дел од супите, салатите, чорбите и варивата, а сушеното семе од целер се употребува како посебен зачин. Како

Ако имате висок притисок, навалете на јагоди

Ако имате висок притисок, навалете на јагоди

Во студија спроведена на Универзитетот во Флорида учествувале 60 жени кои поминале низ менопауза. Во период од осум недели на две групи учеснички им биле давани јагоди и плацебо лекови. Сите учеснички имале благо или умерено покачен крвен притисок, кој бил мерен пред и по спроведувањето на оваа студија. Хипертензијата е честа по менопаузата, објаснуваат