притисни ентер »

Во кои општини има најголема, а во кои најмала излезност на изборите?
Во кои општини има најголема, а во кои најмала излезност на изборите?

Во кои општини има најголема, а во кои најмала излезност на изборите?

До 15 часот на гласање излегле 31,8 отсто од граѓани, е податокот што предмалку го соопшти претседателот на Државната изборна комисија (ДИК), Александар Даштевски, за излезноста на локалните избори. Ваквиот одзив тој го оцени како солиден и ги повика граѓани да излезат и да гласаат. Во меѓувреме, ажурираните податоци на веб-страницата на ДИК, покажуваат

До 15 часот ИЗЛЕЗНОСТА на изборите е над 32 отсто

До 15 часот ИЗЛЕЗНОСТА на изборите е над 32 отсто

Над 32 отсто од граѓаните излегле да гласаат до 15 часот, покажуваат податоците од Државната изборна комисија (ДИК). Информациите на веб-страницата на ДИК покажуваат дека на обработени 62,38 отсто од гласачите, до 15 часот гласале околу 364 илјади граѓани или 32,05 отсто. Следната прес-конференција на Државната изборна комисија е закажана за 15:30

До 13 часот гласалe над 20 проценти од гласачите

До 13 часот гласалe над 20 проценти од гласачите

Претседателот на Државната изборна комисија (ДИК) Александар Даштевски го оцени како добар одѕивот на гласањето до 13 часот со излезени 20,76 отсто од гласачите. Тој соопшти дека до 13 часот, според пристигнатите податоци во ДИК, гласале 237.476 гласачи. „Процентот на излезни гласачи е 20,76 отсто, значи драстично зголемен во однос на тоа што беше

До 15 часот излезноста на изборите е над 32 отсто

До 15 часот излезноста на изборите е над 32 отсто

Над 32 отсто од граѓаните излегле да гласаат до 15 часот, покажуваат податоците од Државната изборна комисија (ДИК). Информациите на веб-страницата на ДИК покажуваат дека на обработени 62,38 отсто од гласачите, до 15 часот гласале околу 364 илјади граѓани или 32,05 отсто. Следната прес-конференција на Државната изборна комисија е закажана за 15:30

До 15 часот гласале 31,8 отсто од гласачите

До 15 часот гласале 31,8 отсто од гласачите

Одѕивот на гласањето до 15 часот е 31,8 отсто, соопшти попладнево претседателот на Државната изборна комисија Александар Даштевски. Во седум општини се гласа на стариот начин со УВ ламба и спреј поради неможност да се заменат биометриските уреди. „До 15 часот гласале 403715 избирачи, или во проценти 31,80 што е солиден процент“, рече претседателот

До 13 часот гласалe над 20 проценти од гласачите

До 13 часот гласалe над 20 проценти од гласачите

Претседателот на Државната изборна комисија (ДИК) Александар Даштевски го оцени како добар одѕивот на гласањето до 13 часот со излезени 20,76 отсто од гласачите. Тој соопшти дека до 13 часот, според пристигнатите податоци во ДИК, гласале 237.476 гласачи. „Процентот на излезни гласачи е 20,76 отсто, значи драстично зголемен во однос на тоа што беше

Во кои општини има најголема, а во кои најмала излезност на изборите

Во кои општини има најголема, а во кои најмала излезност на изборите

Новаци, Демир Хисар, Лозово и Вевчани се општините во кои до 15 часот излезноста е над 50 отсто. Под 20 отсто, пак, одзив има во Липково, Шуто Оризари и Центар Жупа До 15 часот на гласање излегле 31,8 отсто од граѓани, е податокот што предмалку го соопшти претседателот на Државната изборна комисија (ДИК), Александар Даштевски, за излезноста на локалните

Во Гостивар до 15 часот гласале речиси 24% од избирачите

Во Гостивар до 15 часот гласале речиси 24% од избирачите

Државната изборна комисија ги објави податоците за излезноста на гласачите на локалните избори до 15 часот. На избирачките места во Општина Гостивар, до 15 часот на гласање излегле 19.415 гласачи, што е 23,9 % од вкупно запишаните во избирачкиот список. Излезноста на државно ниво до 15 часот, според информациите од ДИК е над 32%. Следните податоци