притисни ентер »

Заев: Не очекуваме да бидеме казнети за успесите
Заев: Не очекуваме да бидеме казнети за успесите

Заев: Не очекуваме да бидеме казнети за успесите

Македонија заслужува започнување на преговорите со ЕУ иако процесот ќе биде долг, изјави за време на неговата посета на Скопје, словенечкиот премиер Марјан Шарец. -Сакаме Западен Балкан да стане дел од ЕУ и тоа е уверување кое го споделив со премиерот Заев. Очекуванњата на Северна Македонија се големи, но заслужени - кажа Шарец. Премиерот Зоран Заев,

Шарец: Македонија е зрела за почеток на преговорите

Шарец: Македонија е зрела за почеток на преговорите

Премиерот на Словенија, Марјан Шарец, по билатералната средба со премиерот Заев, на прес конференција изрази силна пријателска и партнерска поддршка Словенија за евроатлантските интеграции на нашата држава и верба дека е достижно членството на Македонија во НАТО и ЕУ. -Верувам дека ќе надвладее мислата дека Македонија е зрела за почеток на преговорите

Шарец по средбата со Заев: Верувам дека ќе надвладее ставот дека Северна Македонија е зрела за преговори

Шарец по средбата со Заев: Верувам дека ќе надвладее ставот дека Северна Македонија е зрела за преговори

Словенија и Северна Македонија се добри пријатели и партнери. Во Словенија сакаме што побрзо да ја видоме вашата земја во НАТО и ЕУ и се надеваме дека Северна Македонија во октомври ќе почне преговори за членство во ЕУ. Тоа е наш заеднички проект. Сакаме земјата да добие признание за постигнатите резултати, порача словенечкиот премиер Марјан Шарец,

Заев: Спроведувањето на Договорот за добрососедство е обврска на двете страни

Заев: Спроведувањето на Договорот за добрососедство е обврска на двете страни

Заев: Спроведувањето на Договорот за добрососедство е обврска на двете страни Договорите треба да се исполнуваат и тоа е обврска на двете срани. Вака македонскиот премиер кратко ги искоментира условите кои Бугарија усвои вчера, а кои ќе бара ЕУ да ги вклучи во преговарачката рамка за земјава кога таа ќе ги почне преговорите за членство. Заев во коментарот

Шарец: Верувам дека ќе надвладее мислата дека Северна Македонија е зрела за почеток на преговорите

Шарец: Верувам дека ќе надвладее мислата дека Северна Македонија е зрела за почеток на преговорите

Премиерот на Словенија, Марјан Шарец по билатералната средба со премиерот Заев, на прес конференција изрази силна пријателска и партнерска поддршка од Република Словенија за евроатлантските интеграции на нашата држава и верба дека е достижно членството на Република Северна Македонија во НАТО и ЕУ. „Верувам дека ќе надвладее мислата дека Северна Македонија

Заев: Исполнувањето на Договорот за пријателство со Бугарија е обврска на девте страни

Заев: Исполнувањето на Договорот за пријателство со Бугарија е обврска на девте страни

Откако Бугарија објави дека поддржува почеток на преговори на Македонија со ЕУ, но со одредени услови , премиерот Зоран Заев останува на ставот дека исполнувањето на Договорот за пријателство и добрососедство  е обврска на двете страни и верува дека, како што вели, „ќе продолжиме да изнаоѓаме решенија со пријателска Бугарија”. Откако Бугарија објави

Заев: Решенија низ дијалог со пријателска Бугарија

Заев: Решенија низ дијалог со пријателска Бугарија

– Исполнувањето на договорот е обврска на двете страни и верувам  дека ќе продолжиме да изнаоѓаме решенија со пријателска Бугарија, вели премиерот Зоран Заев, во коментар на поддршката од Бугарија за старт на преговорите за членство во Европската унија со држвава, но со одредени услови. Тој очекува Бугарија да биде еден од погласните поддржувачи за

Шарец: Верувам дека ќе надвладее мислата дека Северна Македонија е зрела за почеток на преговорите

Шарец: Верувам дека ќе надвладее мислата дека Северна Македонија е зрела за почеток на преговорите

Премиерот на Словенија, Марјан Шарец по билатералната средба со премиерот Заев, на прес конференција изрази силна пријателска и партнерска поддршка од Република Словенија за евроатлантските интеграции на нашата држава и верба дека е достижно членството на Република Северна Македонија во НАТО и ЕУ. „Верувам дека ќе надвладее мислата дека Северна Македонија

Силна поддршка од премиерот Шарец: Верувам дека ЕУ ќе донесе одлука за почеток на преговори

Силна поддршка од премиерот Шарец: Верувам дека ЕУ ќе донесе одлука за почеток на преговори

На прес конференцијата премиерот Шарец оцени дека нашата држава заслужува одлука за почеток на преговорите во октомври, при тоа посочувајки ги како важни постигнувања Договорот од Преспа, договорот со Бугарија, системските реформи направени во државава, што за словенечкиот премиер се одраз на желба, храброст , решеност за стабилност, безбедност, успех,

Заев-Шарец: Темел на сите односи е да се разбереме едни со други

Заев-Шарец: Темел на сите односи е да се разбереме едни со други

Словенија и Северна Македонија се добри пријатели и партнери. Во Словенија сакаме што побрзо да ја видоме вашата земја во НАТО и ЕУ и се надеваме дека Северна Македонија во октомври ќе почне преговори за членство во ЕУ. Тоа е наш заеднички проект. Сакаме земјата да добие признание за постигнатите резултати, порача словенечкиот премиер Марјан Шарец,