притисни ентер »

Петер Хандке, овогодишен лауреат на Нобеловата награда за литература
Петер Хандке, овогодишен лауреат на Нобеловата награда за литература

Петер Хандке, овогодишен лауреат на Нобеловата награда за литература

Добитник на овогодинешната Нобелова награда за литература е австрискиот книжевник Петар Хандке, додека за минатата година е лауреат е полската писателка Олга Такарчук. Како што е наведено во образложението, Олга Такарчук е наградена за „наративна имагинација која со енциклопедиска страст го претставува преминување на границите како облик на живот“

Нобеловата награда за литература во рацете на Петер Хандке

Нобеловата награда за литература во рацете на Петер Хандке

Одлуката за наградата ја донесе проширениот комитет, составен од четворица членови на Академијата и петмина надворешни експерти, пренесува Хина. Добитник на овогодинешната Нобелова награда за литература е австрискиот книжевник Петар Хандке, додека за минатата година е лауреат е полската писателка Олга Такарчук. Како што е наведено во образложението,

Реакции по одлуката Нобеловата за литература да му се додели на „симпатизерот на Милошевиќ“

Реакции по одлуката Нобеловата за литература да му се додели на „симпатизерот на Милошевиќ“

Денес, 10.10, беа соопштени двајцата добитници на престижната награда, Олга Токарчук и Петер Хандке. Набргу заедно со веста се појавија и насловите - „Поддржувачот на Слободан Милошевиќ доби Нобел“. Зошто австрискиот писател го бие ваков глас? Нобеловиот комитет во своето образложение за наградата наведе дека Хандке во тек на неколку децении создал

Петер Хандке и Олга Токарчук добитници на Нобеловата награда за литература

Петер Хандке и Олга Токарчук добитници на Нобеловата награда за литература

По минатогодишниот скандал кога Нобеловата награда за литература не се додели за прв пат во историјата, годинава беа доделени дури две. Нобеловата награда за литература за 2018 година ѝ припадна на полската автор Олга Токарчук за „наративната фантазија која со енциклопедиската страст го претставува преминувањето на границите како форма на живот“, додека

Петер Хандке, добитник на Нобеловата награда за литература

Петер Хандке, добитник на Нобеловата награда за литература

Добитник на овогодинешната Нобелова награда за литература е австрискиот книжевник Петар Хандке, додека за минатата година е лауреат полската писателка Олга Такарчук. Како што е наведено во образложението, Олга Такарчук е наградена за „наративна имагинација која со енциклопедиска страст го претставува преминување на границите како облик на живот“. Питер

Нобелова награда: Петер Хандке е годинашен лауреат за литература

Нобелова награда: Петер Хандке е годинашен лауреат за литература

Добитник на годинешната Нобелова награда за литература е австрискиот книжевник Петар Хандке додека за минатата година е лауреат е полската писателка Олга Такарчук. Олга Такарчук е наградена за „наративна имагинација која со енциклопедиска страст претставува преминување на границите како облик на живот“. Питер Хандке е награден за „влијателна работа,

Петер Хандке, овогодишен лауреат на Нобеловата награда за литература

Петер Хандке, овогодишен лауреат на Нобеловата награда за литература

Добитник на овогодинешната Нобелова награда за литература е австрискиот книжевник Петар Хандке, додека за минатата година е лауреат е полската писателка Олга Такарчук. Како што е наведено во образложението, Олга Такарчук е наградена за „наративна имагинација која со енциклопедиска страст го претставува преминување на границите како облик на живот“

Петер Хандке и Олга Токарчук добитници на Нобеловата награда за литература

Петер Хандке и Олга Токарчук добитници на Нобеловата награда за литература

По минатогодишниот скандал кога Нобеловата награда за литература не се додели за прв пат во историјата, годинава беа доделени дури две. Нобеловата награда за литература за 2018 година ѝ припадна на полската автор Олга Токарчук за „наративната фантазија која со енциклопедиската страст го претставува преминувањето на границите како форма на живот“, додека

Петер Хандке и Олга Токарчук добитници на Нобеловата награда за литература

Петер Хандке и Олга Токарчук добитници на Нобеловата награда за литература

По минатогодишниот скандал кога Нобеловата награда за литература не се додели за првпат во историјата, годинава беа доделени дури две. Нобеловата награда за литература за 2018 година ѝ припадна на полската авторка Олга Токарчук за „наративната фантазија која со енциклопедиската страст го претставува преминувањето на границите како форма на живот“,

Петер Хандке, овогодишен лауреат на Нобеловата награда за литература

Петер Хандке, овогодишен лауреат на Нобеловата награда за литература

Добитник на овогодинешната Нобелова награда за литература е австрискиот книжевник Петар Хандке, додека за минатата година е лауреат е полската писателка Олга Такарчук. Како што е наведено во образложението, Олга Такарчук е наградена за „наративна имагинација која со енциклопедиска страст го претставува преминување на границите како облик на живот“