притисни ентер »

Локални избори на Косово: Се бираат 38 градоначалници

Локални избори на Косово: Се бираат 38 градоначалници

Вкупно се гласа во 883 избирачки центри со 2.477 избирачки места.. Во трката за градоначалник има вкупно 166 кандидати, а се гласа за 5.198 кандидати за советници. Право на глас на овие избори имаат 1.885.448 избирачи, што е речиси 100.000 повеќе отколку на предвремените парламентарни избори одржани во февруари 2021 година. Изборите ги следат над 25

Локални избори на Косово: се бираат 38 градоначалници и 1.002 советници на општините

Локални избори на Косово: се бираат 38 градоначалници и 1.002 советници на општините

На денешните избори за градоначалници и советници на општинските собранија право на глас имаат 1.885.448 гласачи, кои ќе гласаат за градоначалници и одборници на 38 општини. На денешните избори за градоначалници и советници на општинските собранија право на глас имаат 1.885.448 гласачи, кои ќе гласаат за градоначалници и одборници на 38 општини. Според

ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ: Косово избира нови локални власти!

ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ: Косово избира нови локални власти!

Избирачки места се отворени низ Косово утрово во 7 часот, каде што луѓето ќе гласаат за новата локална власт до 19 часот. Право на глас имаат 1.885.448 избирачи На 883 избирачки места се избираат градоначалници и советници во 38 општини. Граѓаните со право на глас имаат право да гласаат само за еден советник. Централната изборна комисија на Косово

Локалните избори во Косово, тест за „Самоопределување“

Локалните избори во Косово, тест за „Самоопределување“

Во Косово се одржуваат четвртите локални избори од прогласувањето независноста на 17 февруари 2008 година. Централната изборна комисија го потврди учеството на 90 политички субјекти. Поточно, 32 политички партии, 34 граѓански иницијативи, една коалиција и 23 независни кандидати. Граѓаните на Косово денеска избираат нови градоначалници и општински собранија

Локални избори и во Косово

Локални избори и во Косово

На денешните избори за градоначалници и советници во општински собранија, право на глас имаат 1 885 448 избирачи, кои ќе гласаат за градоначалници и 1002 советници за 38 општини. Според Централната изборна комисија на Косово (ЦИК), ќе се гласа во 883 гласачки центри со 2477 гласачки места. На изборите учествуваат 32 политички партии, 33 граѓански иницијативи,

Локални избори во Косово, гласањето тест за премиерот Курти

Локални избори во Косово, гласањето тест за премиерот Курти

Локални избори во Косово, во трката учествуваат над 5.000 кандидати, 32 политички партии, 34 граѓански иницијативи, една коалиција и 23 независни кандидати. Гласањето го следат повеќе од 20 илјади набљудувачи, претставници на граѓанското општество, политички партии, медиуми и странски амбасади. Изборите се одржуваат во период на зголемена тензија меѓу

Денеска во Косово се одржуваат локални избори-од 38 општини 10 се со мнозинство Срби

Денеска во Косово се одржуваат локални избори-од 38 општини 10 се со мнозинство Срби

По немилите настани од пред неколку дена, граѓаните на северно Косово во српските заедници, барем според почетокот на изборниот ден, масовно излегуваат на едно од 23-те избирачки места , кои се распоредени во 7 избирачки центри во Северна Митровица . Сите избирачки места се отворени навреме во 07 часот, соопштуваат за порталот „Косово онлајн“ од општинската