притисни ентер »

Мармалад од смокви
Мармалад од смокви

Мармалад од смокви

На 1кг смокви се става 400гр шеќер. 1. Смоквите се мелат на машина за месо. Се додава шеќерот и веднаш се става да се вари, бидејќи самите смокви веќе имаат пуштено течност. 2. Се додава сок до 2 лимони во варењето. 3. Се вари околу 1 час. Се собира врело во топли тегли и се завиткуваат во ќебе. Се оставаат до другиот ден.