притисни ентер »

Со низа свечености ЗГ „Јосип Броз Тито“ од Кочани го прослави „25-ти Мај“
Со низа свечености ЗГ „Јосип Броз Тито“ од Кочани го прослави „25-ти Мај“

Со низа свечености ЗГ „Јосип Броз Тито“ од Кочани го прослави „25-ти Мај“

Членовите и симпатизерите на Здружението на граѓани „Јосип Броз Тито“ од Кочани со низа свечености го прославија „25-ти Мај“ „Денот на младоста“ и „Роденденот на Маршалот Тито“. Десеттото јубилејно издание на прославата на „25-ти Мај“ започна од базата „Плава Ружа“ во „Градскиот пазар“ од каде возилата накитени со слики од Маршалот и знамињата на Југославија

Денеска е 25. мај – Ден на младоста во поранешна Југославија

Денеска е 25. мај – Ден на младоста во поранешна Југославија

На денешен ден , 25. мај , се славеше како еден од најпопуларните денови во поранешна Југославија. На 25. мај се прославуваше денот на малдоста и роденденот на претседателот на поранешната држава , Јосип Броз Тито. Низ целата земја патуваа штафети , а денеска главната штафета му се предаваше на Тито , со спектакуларен слет во Белград. Последната штафета

Денеска е 25. мај – Ден на младоста во поранешна Југославија

Денеска е 25. мај – Ден на младоста во поранешна Југославија

Денес е 25 мај – денот на младоста во едно минато време на кое постарите генерации со носталгија се сеќаваат. Никој нема лоши спомени за црвените марами, капи – па и крем бананчиња кои ги даваа на секој пионер. Тоа беше возбуда, срцата чукаа како луди, се вежбаше дома пред огледало да не се погреши заклетвата – Денес кога станувам пионер давам чесен

Денеска е 25. мај – Ден на младоста во поранешна Југославија

Денеска е 25. мај – Ден на младоста во поранешна Југославија

На 25. мај се прославуваше денот на малдоста и роденденот на претседателот на поранешната држава , Јосип Броз Тито. Низ целата земја патуваа штафети , а денеска главната штафета му се предаваше на Тито , со спектакуларен слет во Белград. Последната штафета беше однесена во 1987 година. Медиумите од регионот го одбележаа денот и со снимки осд сеќавањата

ЗА ЈУГОНОСТАЛГИЧАРИТЕ: Како се прославуваше Денот на младоста во бивша Југославија

ЗА ЈУГОНОСТАЛГИЧАРИТЕ: Како се прославуваше Денот на младоста во бивша Југославија

Постарите генерации сега со носталгија се потсетуваат за тоа како изгледале прославите на овој ден. За време на бивша Југославија, 25 мај се славел како Ден на младоста, а на овој ден се одбележувал и роденденот на претседателот Јосип Броз Титот. Иако тој бил роден на 4 мај, сепак на овој ден целиот народ го прославувал покрај Денот на младоста и неговиот

Ретка видео-снимка: Македонката што му ја предаде штафетата на младоста на Тито

Ретка видео-снимка: Македонката што му ја предаде штафетата на младоста на Тито

Повозрасните македонски граѓани имаат убави спомени од прославата на 25 Мај – Денот на младоста. На видеото може да се види како штипјанката Лилјана Жежова (Марковска) ја дава штафетата на младоста на претседателот Тито (стадион ЈНА, Белград, 25.05.1970). https://emagazin.mk/wp-content/uploads/2019/05/Stipjankata-Liljana-Zezova-Markovska-ja-dava-stafetata-na-pretsedatelot-Tito-25

Времеплов за оние кои не знаат што беше Југославија

Времеплов за оние кои не знаат што беше Југославија

Историските датуми поврзани со СФРЈ -Социјалистичка Федеративна Република Југославија, како што е денешниот 25 мај, кој тогаш се славеше како Ден на младоста и се одбележуваше со носење штафета и голем младински слет во Белград на кој штафетата му се предаваше на доживотниот претседател Јосип Брос Тито, будат сѐ повеќе емоции и носталгија кај Југословените

Денес е 25 мај – заборавениот Ден на младоста на СФРЈ

Денес е 25 мај – заборавениот Ден на младоста на СФРЈ

Ширум поранешна Југославија овој ден се прославуваше како Ден на младоста. Одлуката 25 мај да се обележува како Ден на младоста е донесена на иницијатива на Јосип Броз Тито и Централниот комитет на народната младина на Југославија во 1957 година. Ширум поранешна Југославија овој ден со восхит се прославуваше како Ден на младоста. Првата штафета на

Потсетување на 25. Мај – Денот на младоста во екс-Југославија

Потсетување на 25. Мај – Денот на младоста во екс-Југославија

Титовите пионери го слават Денот на младоста - роденденот на доживотниот претседател на Југославија, Јосип Броз Тито. Манифестации во речиси сите поранешни републики – во земјава членовите на Здружението „Јосип Броз–Тито“ од Кочани симболично маршираа и со познатата штафета. Велат спомените од Југославија им се најубавите. Најмасовната прослава на

Кочанските Титовисти го одбележаа Денот на младоста и роденденот на маршалот

Кочанските Титовисти го одбележаа Денот на младоста и роденденот на маршалот

Кочанските титовисти, членови на здружението „Јосип Броз – Тито" по деветти пат го одбележаа 25 мај – Денот на младоста и роденденот на маршалот на некогашната заедничка држава, кој е нивен патрон. Одбележувањето започна од седиштето на здружението кај Градскиот пазар, од каде во колона од возила со знамиња, фотографии и други обележја на поранешната