притисни ентер »

Крстовден – празник во чест на наоѓањето на крстот на кој бил распнат Исус Христос
Крстовден – празник во чест на наоѓањето на крстот на кој бил распнат Исус Христос

Крстовден – празник во чест на наоѓањето на крстот на кој бил распнат Исус Христос

Фото: Игор Бансколиев Историчарот Сократ пишувал дека крстот е најден во годината по Никејскиот собор, значи во 326 година, иако таа година умрела царицата Елена. Александриската хроника е попрецизна во датирањето на овој настан и посочува на 14 септември 320 година, иако некои хроничари овој настан го поместуваат неколку години порано. Оттогаш во

Денеска е Крстовден

Денеска е Крстовден

На овој ден се празнуваат два настани поврзани со Чесниот Крст: прво, пронаоѓањето на Чесниот Крст на Голгота, и второ, враќањето на Чесниот Крст од Персија во Ерусалим. Обиколувајќи ја Светата Земја Св. царица Елена намисли да го побара Чесниот Крст на Христос. Некој старец Евреин, по име Јуда, единствен знаеше за местото каде што се наоѓаше Крстот,

Денеска се празнува Крстовден

Денеска се празнува Крстовден

Денеска се празнува Крстовден К.С. Пред 3 минути Крстовден На овој ден се празнуваат два настани поврзани со Чесниот Крст: прво, пронаоѓањето на Чесниот Крст на Голгота, и второ, враќањето на Чесниот Крст од Персија во Јерусалим. Обиколувајќи ја Светата Земја, светата царица Елена намисли да го побара Чесниот Крст на Христа. Некој старец Евреин, по

За многу години: Денеска се празнува Крстовден

За многу години: Денеска се празнува Крстовден

На овој ден се празнуваат два настани поврзани со Чесниот Крст: прво, пронаоѓањето на Чесниот Крст на Голгота, и второ, враќањето на Чесниот Крст од Персија во Јерусалим. Обиколувајќи ја Светата Земја, светата царица Елена намисли да го побара Чесниот Крст на Христа. Некој старец Евреин, по име Јуда, единствен знаеше за местото каде се наоѓаше Крстот,

Денеска се празнува Крстовден (Воздвижение на Чесниот Крст)

Денеска се празнува Крстовден (Воздвижение на Чесниот Крст)

Крстовден (Воздвижение на Чесниот Крст) На овој ден се празнуваат два настани поврзани со Чесниот Крст: прво, пронаоѓањето на Чесниот Крст на Голгота, и второ, враќањето на Чесниот Крст од Персија во Ерусалим. Обиколувајќи ја Светата Земја Св. царица Елена намисли да го побара Чесниот Крст на Христос. Некој старец Евреин, по име Јуда, единствен знаеше

ДЕНЕСКА Е КРСТОВДЕН: Еве што денеска треба да направите

ДЕНЕСКА Е КРСТОВДЕН: Еве што денеска треба да направите

Православните верници денеска го одбележуваат Крстовден – празник на Чесниот Господов крст. Именден празнуваат: Крсте, Крстинка, Крстана, Кристина, Христина, Кристијан… Празникот Воздвижение на чесниот крст, во народот познат како Крстовден, се празнува во чест на наоѓањето на крстот врз кој бил распнат Исус Христос и во чест на неговото враќање од

ДЕНЕСКА Е КРСТОВДЕН: Еве што денеска треба да направите

ДЕНЕСКА Е КРСТОВДЕН: Еве што денеска треба да направите

Православните верници денеска го одбележуваат Крстовден – празник на Чесниот Господов крст. Именден празнуваат: Крсте, Крстинка, Крстана, Кристина, Христина, Кристијан… Празникот Воздвижение на чесниот крст, во народот познат како Крстовден, се празнува во чест на наоѓањето на крстот врз кој бил распнат Исус Христос и во чест на неговото враќање од

ДЕНЕСКА Е КРСТОВДЕН: Обиколувајќи ја Светата Земја, светата царица Елена намисли да го побара и го најде Чесниот Крст на Христа

ДЕНЕСКА Е КРСТОВДЕН: Обиколувајќи ја Светата Земја, светата царица Елена намисли да го побара и го најде Чесниот Крст на Христа

Денеска е 14 септември (по стар стил) и се слави Крстовден, а именден слават: Крсте, Крста, Ставре, Ставра… На овој ден се празнуваат два настани поврзани со Чесниот Крст: прво, пронаоѓањето на Чесниот Крст на Голгота, и второ, враќањето на Чесниот Крст од Персија во Ерусалим. Обиколувајќи ја Светата Земја, светата царица Елена намисли да го побара

Денеска е КРСТОВДЕН – Воздвижение на Чесниот Крст

Денеска е КРСТОВДЕН – Воздвижение на Чесниот Крст

Крстовден е празник на пост и покајание. Овој ден се празнува во чест на наоѓањето на крстот врз кој бил распнат Исус Христос, наречен Чесен Крст, и во чест на неговото враќање од Персија во Ерусалим. Поради неговата чудотворна моќ крстот е наречен и животворен крст. Воздвижение на Чесниот Крст или Крстовден е значаен христијански празник од есенскиот

Денеска е Крстовден, строг пост - за многу години

Денеска е Крстовден, строг пост - за многу години

Денеска е Крстовден (Воздвижение на Чесниот Крст). На овој ден се празнуваат два настани поврзани со Чесниот Крст: прво, пронаоѓањето на Чесниот Крст на Голгота, и второ, враќањето на Чесниот Крст од Персија во Ерусалим. Обиколувајќи ја Светата Земја Св. царица Елена намисли да го побара Чесниот Крст на Христос. Некој старец Евреин, по име Јуда, единствен