притисни ентер »

„Бела ноќ“ во Националната галерија со Симон Шемов и Миле Корубин
„Бела ноќ“ во Националната галерија со Симон Шемов и Миле Корубин

„Бела ноќ“ во Националната галерија со Симон Шемов и Миле Корубин

Две големи и исклучително значајни изложби се поставени во репрезентативните објекти Даут-пашин амам и Чифте амам со кои Националната галерија партиципира во Програмата на манифестацијата „Бел ноќ“ за 2023 година. Ја информираме широката публика дека во сабота, 30 септември 2023, од 20 часот до доцните вечерни часови ќе имаат задоволство бесплатно

„Бела ноќ“ во Националната галерија со Симон Шемов и Миле Корубин

„Бела ноќ“ во Националната галерија со Симон Шемов и Миле Корубин

Две големи и исклучително значајни изложби се поставени во репрезентативните објекти Даут-пашин амам и Чифте амам со кои Националната галерија партиципира во Програмата на манифестацијата „Бел ноќ“ за 2023 година. Ја информираме широката публика дека во сабота, 30 септември 2023, од 20 часот до доцните вечерни часови ќе имаат задоволство бесплатно

„Бела ноќ” во Националната галерија со Симон Шемов и Миле Корубин

„Бела ноќ” во Националната галерија со Симон Шемов и Миле Корубин

Две големи и исклучително значајни изложби се поставени во репрезентативните објекти Даут-пашин амам и Чифте амам со кои Националната галерија партиципира во Програмата на манифестацијата „Бел ноќ” за 2023 година. Ја информираме широката публика дека во сабота, 30 септември 2023, од 20 часот до доцните вечерни часови ќе имаат задоволство бесплатно

„Бела ноќ“ во Националната галерија со Симон Шемов и Миле Корубин

„Бела ноќ“ во Националната галерија со Симон Шемов и Миле Корубин

Две големи и исклучително значајни изложби се поставени во репрезентативните објекти Даут-пашин амам и Чифте амам со кои Националната галерија партиципира во Програмата на манифестацијата „Бел ноќ“ за 2023 година. Ја информираме широката публика дека во сабота, 30 септември 2023, од 20 часот до доцните вечерни часови ќе имаат задоволство бесплатно

Изложбата „Мултиверзум“ на  Симон Шемов во „Даутпашин амам“

Изложбата „Мултиверзум“ на Симон Шемов во „Даутпашин амам“

Во „Даутпашиниот амам“ ќе биде поставена самостојната изложба на академскиот уметник Симон Шемов. Свеченото отворање е вечерва, во 20 часот. Обраќање ќе имаат директорката на Националната галерија, Дита Старова Ќерими, и академик Влада Урошевиќ, македонски поет и лауреат на „Златен венец“ на „Струшките вечери на поезијата“ за 2023 година. Завршната

Изложбата „Мултиверзум“ со 400 дела на Симон Шемов вечерва се отвора во Даут пашин амам

Изложбата „Мултиверзум“ со 400 дела на Симон Шемов вечерва се отвора во Даут пашин амам

Речиси 400 дела содржи изложбата „Мултиверзум“ на уметникот Симон Шемов, која ќе се отвори вечерва во 20 часот во  Даут пашин амам, објект на Националната галериија на Македонија (НГМ) во Скопје. „Мултиверзум“, како што вели кураторката на проектот Ана Франговска, се занимава главно со аспекти на космологијата и космогонијата, т. е. со „проблемите

„Мултиверзум“ - изложба на Симон Шемов во Даут-пашин амам

„Мултиверзум“ - изложба на Симон Шемов во Даут-пашин амам

- Во Даут-пашиниот амам вечер ќе биде отворена самостојната изложба „Мултиверзум“ на академскиот уметник Симон Шемов. -Изложбата се занимава главно со аспекти на космологијата и космогонијата, т. е. со проблемите на појавата и егзистирањето на космосот и универзумот, а секако, преку оваа општа феноменолошка семантика, и со посебната хуманистичка егзистенцијална

Изложбата „Мултиверзум“ на Симон Шемов во Даут пашин амам

Изложбата „Мултиверзум“ на Симон Шемов во Даут пашин амам

Во Даут пашиниот амам ќе биде поставена самостојната изложба на академскиот уметник Симон Шемов. Свеченото отворање е вечерва, во 20 часот. Обраќање ќе имаат директорката на Националната галерија, Дита Старова Ќерими, и академик Влада Урошевиќ, македонски поет и лауреат на „Златен венец“ на „Струшките вечери на поезијата“ за 2023 година. Завршната