притисни ентер »

Балаќ:  Се трудам да изградам искрен однос со моето творештво
Балаќ:  Се трудам да изградам искрен однос со моето творештво

Балаќ: Се трудам да изградам искрен однос со моето творештво

Со мисла да затвори еден значаен период од својот творечки живот, да си постави некои прашања и да отвори теми за размислување, македонската уметничка Тања Балаќ неодамна ги претстави ретроспективната изложба во Национална галерија и монографијата „Тања Балаќ – 30 години уметничко творештво“. Тања Балаќ им припаѓа на оние ретки уметници кои не само

Современите ликовни тенденции на творечкиот немирен дух на Тања Балиќ

Современите ликовни тенденции на творечкиот немирен дух на Тања Балиќ

Исклучителна е можноста да се презентираат последните остварувања на добро позната уметница Тања Балаќ (родена 1968 во Скопје), која пред публиката покажа еден нов процес на соединување на ликовните елементи исполнети со емоции и сенс на повторно ново навлегување во авторската духовна сфера. Изборот на дела се должи на нејзиното 30 годишно творечко

„Сертификат за кафе“ – изложба на Башким Меџити во Мала станица од 19 октомври

„Сертификат за кафе“ – изложба на Башким Меџити во Мала станица од 19 октомври

Со почеток во 19 часот, на 19 октомври во мултимедијалниот центар Мала станица ќе биде отворена самостојната изложба насловена „ Сертификат за кафе “ на ликовниот уметник и редовен професор на Факултетот за ликовни уметности при Државниот универзитет во Тетово, Башким Меџити . Изложбата го носи насловот „Сертификат за кафе“ заради триптихот кој е создаден

Дијана Томиќ Радевска: Слободата скапо се плаќа

Дијана Томиќ Радевска: Слободата скапо се плаќа

„Неподнослива празнина“ е насловена самостојната изложба, мултимедијалниот проект на Дијана Томиќ Радевска, што од 1 до 15 октомври се одржа во Музеј на град Скопје и преку кој уметничката се обиде со својот визуелен ракопис да провоцира размислувања за квалитетот на животот – овде и сега. Дијана Томиќ Радевска е современа уметничка. Една од оние кои