притисни ентер »

Нобеловецот Лудвиг Добжински за Факултети.мк: „Сѐ уште трагаме по честичка од темната енергија“
Нобеловецот Лудвиг Добжински за Факултети.мк: „Сѐ уште трагаме по честичка од темната енергија“

Нобеловецот Лудвиг Добжински за Факултети.мк: „Сѐ уште трагаме по честичка од темната енергија“

Секое лето ЦЕРН организира стажирање за студентите. Меѓу јуни и септември низ ЦЕРН поминуваат 300-400 студенти од сите европски земји, меѓу кои и од Македонија и од регионот Бил дел од тимовите што за своите откритија неколкупати ја добиле Нобеловата награда за физика. Откривањето на бозоните W и Z и на Хигсовиот бозон беа врвни пронајдоци кои ја заслужија