притисни ентер »

Сардини или туна, која риба е поздрава: Една е многу побогат извор на омега-3 масни киселини
Сардини или туна, која риба е поздрава: Една е многу побогат извор на омега-3 масни киселини

Сардини или туна, која риба е поздрава: Една е многу побогат извор на омега-3 масни киселини

Рибата е извор на омега-3 масни киселини, витамини и протеини. Покрај тоа, морската храна е добар извор на микронутриенти како што се селен и железо, витамини од групата Б и многу други вредни хранливи материи, вклучувајќи протеини, и се прашуваме кој вид риба е подобар избор, туна или сардини? Туна Покрај омега-3 масните киселини, туната е богата

Сардини или туна: Која конзервирана риба има повеќе омега-3 масни киселини и протеини?

Сардини или туна: Која конзервирана риба има повеќе омега-3 масни киселини и протеини?

Сардините и туната се препорачуваат од нутриционистите бидејќи му обезбедуваат на телото висококвалитетни протеини и здрави за срцето долговерижни омега-3 масни киселини, вклучувајќи докозахексаеноична киселина (DHA) и еикозапентаеноична киселина (EPA). Ако споредиме 100 грама сардини со истата количина туна конзервирана во масло, јасно е дека обете