притисни ентер »

Крај за „all inclusive“ во Турција? Хотелите размислуваат за нов систем за да се намали отпадот од храна
Крај за „all inclusive“ во Турција? Хотелите размислуваат за нов систем за да се намали отпадот од храна

Крај за „all inclusive“ во Турција? Хотелите размислуваат за нов систем за да се намали отпадот од храна

Хотелските аранжмани „all inclusive“, кои со години се заштитен знак на туризмот во Турција, би можеле да претрпат значителни промени. Причината е огромното количество отпад од храна – според Турската фондација за спречување на отпад, во земјата годишно се фрлаат околу 23 милиони тони, од кои 35 проценти се овошје и зеленчук што никогаш не стигнува

Хрватскиот туризам под притисок: високи трошоци, слаби хотели и губење туристи

Хрватскиот туризам под притисок: високи трошоци, слаби хотели и губење туристи

Цените на хотелскиот смештај во Хрватска во првата половина од 2025 година пораснале за 4,6 проценти во споредба со истиот период лани, покажува анализа на Хрватското туристичко здружение (HUT). Но, и покрај тоа, клучните трошоци за домашните хотелиери – работната сила и храната – се зголемиле двојно побрзо од оние во медитеранските конкурентни земји

Крај за „all inclusive“ во Турција? Хотелите размислуваат за нов систем за да се намали отпадот од храна

Крај за „all inclusive“ во Турција? Хотелите размислуваат за нов систем за да се намали отпадот од храна

Хотелските аранжмани „all inclusive“, кои со години се заштитен знак на туризмот во Турција, би можеле да претрпат значителни промени. Причината е огромното количество отпад од храна – според Турската фондација за спречување на отпад, во земјата годишно се фрлаат околу 23 милиони тони, од кои 35 проценти се овошје и зеленчук што никогаш не стигнува

Хрватскиот туризам под притисок: високи трошоци, слаби хотели и губење туристи

Хрватскиот туризам под притисок: високи трошоци, слаби хотели и губење туристи

Цените на хотелскиот смештај во Хрватска во првата половина од 2025 година пораснале за 4,6 проценти во споредба со истиот период лани, покажува анализа на Хрватското туристичко здружение (HUT). Но, и покрај тоа, клучните трошоци за домашните хотелиери – работната сила и храната – се зголемиле двојно побрзо од оние во медитеранските конкурентни земји

ХРВАТИТЕ НЕЗАДОВОЛНИ ОД СЕЗОНАТА: Цените пораснаа, немаат добри хотели и туристите заминуваат на други места

ХРВАТИТЕ НЕЗАДОВОЛНИ ОД СЕЗОНАТА: Цените пораснаа, немаат добри хотели и туристите заминуваат на други места

Цените на хотелскиот смештај во Хрватска во првите шест месеци пораснаа за 4,6 проценти во споредба со истиот период минатата година, со што ги следеа движењата на цените на медитеранската конкуренција од ЕУ, но клучните трошоци, како што се работната сила и храната, за домашните хотелиери пораснаа побрзо и повисоко, според податоците од анализата