притисни ентер »

Италијански археолози пронашле човечки костур, по ерупцијата на Везув во 79 година н.е.
Италијански археолози пронашле човечки костур, по ерупцијата на Везув во 79 година н.е.

Италијански археолози пронашле човечки костур, по ерупцијата на Везув во 79 година н.е.

„Очекуваме многу од тој пронајдок“, рече Франческо Сирано, директор на Археолошкиот парк Ерколано, јужно од Неапол. Според него, пронајдокот треба да даде вовед во последните часови на закопаниот град Херкуланеум, кој во тоа време се наоѓал на местото на денешниот Ерколан. Ерупцијата на Везув во 79 година, ја уништи и Помпеја. Во времето на ерупцијата,

Пронајден костур од човек кој умрел во ерупција на Везув во 79та година

Пронајден костур од човек кој умрел во ерупција на Везув во 79та година

Пронајдокот треба да даде вовед во последните часови на закопаниот град Херкуланеум, кој во тоа време се наоѓал на местото на денешниот Ерколан. Археолозите пронашле скелет на древниот човек во јужна Италија, кој починал во катастрофалната вулканска ерупција на Везув во 79 година, пишува агенцијата dpa во неделата. „Очекуваме многу од тој пронајдок“,