притисни ентер »

Трик-Како да го намалите влијанието на пестицидите од зеленчукот и овошјето пред да го изедете

Трик-Како да го намалите влијанието на пестицидите од зеленчукот и овошјето пред да го изедете

Истражувањата покажуваат дека потопувањето на производите во раствор од сода бикарбона за околу 15 минути може значително да ги намали остатоците од пестициди. Содата бикарбона има висока алкална pH вредност, што помага во разградувањето на пестицидите и претворањето на штетните хемикалии во безопасни молекули. Покрај тоа, постојат и други методи кои

Како да ги „избркате“ пестицидите од зеленчукот пред да го изедете – ова е најдобриот трик!

Како да ги „избркате“ пестицидите од зеленчукот пред да го изедете – ова е најдобриот трик!

Во современото земјоделство, употребата на пестициди е честа практика која овозможува поголеми приноси и заштита на културите од штетници и болести. Сепак, оваа практика не е без ризик. Пестицидите кои се користат за заштита на овошјето и зеленчукот можат да останат на нивната површина и потенцијално да влијаат на здравјето на луѓето кои ги консумираат

Како да ги „избркате“ пестицидите од зеленчукот пред да го изедете – ова е најдобриот трик!

Како да ги „избркате“ пестицидите од зеленчукот пред да го изедете – ова е најдобриот трик!

Во современото земјоделство, употребата на пестициди е честа практика која овозможува поголеми приноси и заштита на културите од штетници и болести. Сепак, оваа практика не е без ризик. Пестицидите кои се користат за заштита на овошјето и зеленчукот можат да останат на нивната површина и потенцијално да влијаат на здравјето на луѓето кои ги консумираат

Јагодите ја носат титулата за највалкано овошје: Дали ги миете само со вода?

Јагодите ја носат титулата за највалкано овошје: Дали ги миете само со вода?

Иако сите ги сакаме, јагодите важат за највалкано овошје бидејќи за нив се користат многу пестициди кои потоа се задржуваат на површината, а само вода не е доволно за темелно миење. Јагодите се преубаво сезонско овошје и тие се дел од многу вкусни рецепти кои ги обожуваме. Но за жал, на нив се наоѓаат најмногу траги од пестидици кои се користат за

Како да ги „избркате“ пестицидите од зеленчукот пред да го изедете – ова е најдобриот трик!

Како да ги „избркате“ пестицидите од зеленчукот пред да го изедете – ова е најдобриот трик!

Во современото земјоделство, употребата на пестициди е честа практика која овозможува поголеми приноси и заштита на културите од штетници и болести. Сепак, оваа практика не е без ризик. Пестицидите кои се користат за заштита на овошјето и зеленчукот можат да останат на нивната површина и потенцијално да влијаат на здравјето на луѓето кои ги консумираат