притисни ентер »

Книга: „Приказна за Генџи“ – првиот психолошки роман
Книга: „Приказна за Генџи“ – првиот психолошки роман

Книга: „Приказна за Генџи“ – првиот психолошки роман

„Приказна за Генџи“ е класично дело на јапонската книжевност. Пишуванo во XI век од страна на благородничката Мурасаки Шикибу, цел милениум подоцна тоа сè уште фасцинира. Toa e првиот прозен класик напишан од жена, првиот психолошки роман, па дури и првиот вистински роман воопшто во книжевната историја. Овде претставен преку првите 17 поглавја (целиот