притисни ентер »

Заев, Вучиќ и Рама усвоија Декларација за слободен проток на стоки и луѓе
Заев, Вучиќ и Рама усвоија Декларација за слободен проток на стоки и луѓе

Заев, Вучиќ и Рама усвоија Декларација за слободен проток на стоки и луѓе

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ и премиерите на Македонија и на Албанија, Зоран Заев и Еди Рама денеска во Нови Сад усвоија заедничка Декларација, која се базира на имплементација на четири основни клучни слободи на ЕУ на Западен Балкан – за слобода на проток на стоки, капитал, услуги и луѓе. Со неа, како што јави дописникот на МИА, со поддршка

Заев, Вучиќ и Рама усвоија Декларација за слободен проток на стоки, услуги и луѓе

Заев, Вучиќ и Рама усвоија Декларација за слободен проток на стоки, услуги и луѓе

Отворени сме за оваа и за сите други иницијативи кои одат во насока да ги зајакнат постоечките форми што ја промовираат регионалната соработка и што го забрзуваат процесот на интеграција во ЕУ на сите земји од Западен Балкан, истакна претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, на заедничката прес-конференција по повод трилатералниот

“Мал Шенген” на Балканот

“Мал Шенген” на Балканот

“Мал Шенген” на Балканот Се воспоставува ,, мал Шенген,, на Балканот. Македонија, Србија и Албанија во Нови Сад потпишаа декларација  за регионална соработка и економска интеграција, отстранување на бариерите за бизнис и слободен проток на стоки, луѓе и услуги во трите држави Очекувањата се до крајот на 2021 година границите на државите да се преминуваат

„мал шенген“ на балканот – договор меѓу Заев, Вучиќ и Рама

„мал шенген“ на балканот – договор меѓу Заев, Вучиќ и Рама

До крајот на 2021 година граѓаните на Македонија, Србија и Албанија ќе можат да ги поминуваат сите граници само со лични карти, предвидува договорот за таканаречениот мал шенген потшишан денеска во Нови Сад, меѓу премиерите Заев и Рама и претседателот Вучиќ. Српскиот претседател вели дека камионите на западниот балкан губат 26 милиони часови годишно

Вучиќ и Рама усвоија Декларација за слободен проток на стоки, услуги и луѓе

Вучиќ и Рама усвоија Декларација за слободен проток на стоки, услуги и луѓе

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ и премиерите на Северна Македонија и на Албанија, Зоран Заев и Еди Рама денеска во Нови Сад усвоија заедничка Декларација, која се базира на имплементација на четири основни клучни слободи на ЕУ на Западен Балкан – за слобода на проток на стоки, капитал, услуги и луѓе. Со неа, со поддршка на ЕУ, почнува процес

Заев, Вучиќ и Рама усвоија Декларација за слободен проток на стоки, услуги и луѓе

Заев, Вучиќ и Рама усвоија Декларација за слободен проток на стоки, услуги и луѓе

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ и премиерите на Македонија и на Албанија, Зоран Заев и Еди Рама денеска во Нови Сад усвоија заедничка Декларација, која се базира на имплементација на четири основни клучни слободи на ЕУ на Западен Балкан – за слобода на проток на стоки, капитал, услуги и луѓе. Со неа, со поддршка на ЕУ, почнува процес на кој

Заев на трилатералeн состанок со Вучиќ и Рама: Да ги воведеме европските принципи на соработка

Заев на трилатералeн состанок со Вучиќ и Рама: Да ги воведеме европските принципи на соработка

,,Отворени сме за оваа и за сите други иницијативи кои одат во насока да ги зајакнат постоечките форми што ја промовираат регионалната соработка и што го забрзуваат процесот на интеграција во ЕУ на сите земји од Западен Балкан, истакна премиерот Зоран Заев, на заедничката прес-конференција по повод трилатералниот состанок со претседателот на Србија,

Заев на трилатералниот состанок: Да ги воведеме европските принципи на соработка

Заев на трилатералниот состанок: Да ги воведеме европските принципи на соработка

Отворени сме за оваа и за сите други иницијативи кои одат во насока да ги зајакнат постоечките форми што ја промовираат регионалната соработка и што го забрзуваат процесот на интеграција во ЕУ на сите земји од Западен Балкан, истакна премиерот Зоран Заев, на заедничката прес-конференција по повод трилатералниот состанок со претседателот на Србија,

Заев, Вучиќ и Рама усвоија Декларација за слободен проток на стоки, услуги и луѓе

Заев, Вучиќ и Рама усвоија Декларација за слободен проток на стоки, услуги и луѓе

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ и премиерите на Северна Македонија и на Албанија, Зоран Заев и Еди Рама денеска во Нови Сад усвоија заедничка Декларација, која се базира на имплементација на четири основни клучни слободи на ЕУ на Западен Балкан – за слобода на проток на стоки, капитал, услуги и луѓе. Со неа, како што јави дописникот на МИА,

Вучиќ, Рама и Заев потпишаа декларација за ,,мал Шенген на Балканот“

Вучиќ, Рама и Заев потпишаа декларација за ,,мал Шенген на Балканот“

Двајцата премиери Заев и Рама, и претседателот Вучиќ, потпишаа декларација за т.н. мал Шенген на Блаканот, што ќе значи дека во иднина граѓаните на овие земји ќе можат да се движат само со лична карта преку границите. Меѓутоа, договорот треба да биде дополнително потпишан, отакако меѓудржавните комисии ќе ги разгледааат сите детали околу спроведување