притисни ентер »

Синовите на Едмунд Хилари и Тензинг Норгај ги предводеа прославите на 70 години од првото искачување на Монт Еверест
Синовите на Едмунд Хилари и Тензинг Норгај ги предводеа прославите на 70 години од првото искачување на Монт Еверест

Синовите на Едмунд Хилари и Тензинг Норгај ги предводеа прославите на 70 години од првото искачување на Монт Еверест

Синовите на Едмунд Хилари и Тензинг Норгај ги предводеа вчерашните прослави во Непал, со кои беше одбележана 70-годишнината од историското прво искачување на Монт Еверест. Нивното пристигнување на 8.849 метри високиот врв на 29 мај 1953 засекогаш го промени планинарењето, а овој подвиг стана предизвик за илјадници луѓе во следните децении. „На многу

Сторијата за првиот подвиг на Монт Еверест кој полни 70 години

Сторијата за првиот подвиг на Монт Еверест кој полни 70 години

Вчерашниот 29 мај потсеќа на Бари и пеналот на Панчев, но тој ден е историја и за алпинизмот кој поминал граница која на човекот му изгледала недостапна. Ја испишале двајца херои кои се величат веќе седум децении. 29 мај 1953-та е датумот на кој човекот се искачил таму каде што никој никогаш претходно не припарил. Бил освоен Монт Еверест, највисоката