притисни ентер »

Норвешката економија нападната од алги
Норвешката економија нападната од алги

Норвешката економија нападната од алги

Норвешките фарми се најголеми производители на лосос во светот, и економијата на државата може сериозно да биде под удар доколку цутот на алгите продолжи. Околу осум милиони лосос на фармите во северниот дел од Норвешка умреа како резултат на рапиден цут на алгите. Дел од експертите велат дека ова е конкретен пример за климатските промени, пишува ЊуЈорк

Наплив на алги направи помор на илјадници тони лосос во Норвешка

Наплив на алги направи помор на илјадници тони лосос во Норвешка

Во текот на изминатата недела во норвешките рибни фарми дојде до помор на речиси 8 милиони лососи, што резултира со загуба на повеќе од половина од очекуваниот раст на продажбата оваа година, објави во средата норвешкиот Совет за морска храна. Алгите, кои бргу се шират околу брегот на северна Норвешка, се лепат на жабрите на рибите и ги задушуваат

Наплив на алги направи помор на илјадници тони лосос во Норвешка

Наплив на алги направи помор на илјадници тони лосос во Норвешка

Во текот на изминатата недела во норвешките рибни фарми дојде до помор на речиси 8 милиони лососи, што резултира со загуба на повеќе од половина од очекуваниот раст на продажбата оваа година, објави во средата норвешкиот Совет за морска храна. Алгите, кои бргу се шират околу брегот на северна Норвешка, се лепат на жабрите на рибите и ги задушуваат

Наплив на алги направи помор на илјадници тони лосос во Норвешка

Наплив на алги направи помор на илјадници тони лосос во Норвешка

Во текот на изминатата недела во норвешките рибни фарми дојде до помор на речиси 8 милиони лососи, што резултира со загуба на повеќе од половина од очекуваниот раст на продажбата оваа година, објави во средата норвешкиот Совет за морска храна. Алгите, кои бргу се шират околу брегот на северна Норвешка, се лепат на жабрите на рибите и ги задушуваат