притисни ентер »

Која храна може да го зголеми ризикот од дијабетес?
Која храна може да го зголеми ризикот од дијабетес?

Која храна може да го зголеми ризикот од дијабетес?

Според истражувањето спроведено од британски научници, одредени видови ултрапреработена храна може значително да го зголемат ризикот од дијабетес тип 2. Таа храна содржи високо ниво на калории, шеќер, масти и сол. Научниците идентификуваа четири видови храна кои се најризични: солени грицки, производи од животинско потекло како преработено месо, готови

Храна што треба да се избегнува по 50-та година: Совети од диететичари

Храна што треба да се избегнува по 50-та година: Совети од диететичари

Влегувањето во 50-та година носи промени во телото, па урамнотежената исхрана станува поважна од порано. Диететичарите препорачуваат намалување на пржена, слатка и преработена солена храна, а за здраво стареење се најкорисни овошје, зеленчук, целозрнести житарици, незаситени масти, ореви, грав и немасни млечни производи. Пржена храна Може да го зголеми

Цела генерација е во Сериозна опасност поради храната што ја јаделе уште од детството

Цела генерација е во Сериозна опасност поради храната што ја јаделе уште од детството

Првата генерација на која ѝ се служи ултра-преработена храна уште од детството И стражувањето спроведено од Универзитетот во Мичиген доведе до вознемирувачки нови наоди. Тие открија дека Генерацијата X (1965-1980), онаа помеѓу бејби-бумерите и милениумците, е најмногу изложена на ризик по здравјето токму поради храната што ја консумирале или сè уште