притисни ентер »

Макета на античка гробница од македонски тип во Куќата на Робевци
Макета на античка гробница од македонски тип во Куќата на Робевци

Макета на античка гробница од македонски тип во Куќата на Робевци

Тродимензионална макета на античка гробница од македонски тип откриена на локалитетот Караѓулевци, може да се види во Куќата на Робевци во Охрид. Од НУ Завод и Музеј Охрид велат дека макетата е изработена на 3Д печатач од страна на Кирил Денковски, а за ликовното обликување е заслужен Диме Солаковски. Оттаму посочуваат дека на самата локација од гробницата