Перо: Трајчо, ќе праиме по една рачија?

Во Кавадарци навечер излегуваат Перо и Трајчо. Седнуваат во центар на клупа. – Перо: Трајчо, ќе праиме по една рачија? – Трајчо: Важи да праиме. Колку пари имаш? – 60 денари – А јас 30 денари – Де бе Перо, што че праиме со 90 денари! – Текна ми Трајчо. Де оди вов месарата и купи една Крањска кобаса. – Е шо бе, мезе без рачија! – Не Трајчо, ја ќе ја