притисни ентер »

Разнишан е кредибилитетот на ЕУ, под закана е демократијата во Западен Балкан, порача Пендаровски

Разнишан е кредибилитетот на ЕУ, под закана е демократијата во Западен Балкан, порача Пендаровски

„Пролонгирањето на евроинтеграциите од различни причини практично на сите западнобалкански држави го разнишува кредибилитетот на ЕУ. Бавното темпо на процесот на интеграција во Унијата е една од заканите за демократијата на Балканот. Повеќе истражувања на јавното мислење покажуваат дека опаѓа поддршката за западно ориентираните организации и земји,

Бавното темпо на интеграција во ЕУ е една од заканите за демократијата на Балканот, истакна Пендаровски

Бавното темпо на интеграција во ЕУ е една од заканите за демократијата на Балканот, истакна Пендаровски

Фото: Кабинет на претседателот Во изминатите две децении иницијативата САД-Јадранска повелба (А-5) се покажа како успешен регионален механизам за јакнење на довербата меѓу земјите членки, но и пошироко, оцени министерката за одбрана Славјанка Петровска на денешната 26. Конференција на началниците на Генералштабови (НГШ) на армиите од земјите членки

Петровска на конференцијата на началници на Генералштаб на земјите на САД – Јадранската повелба: успешен регионален механизам со потврдени резултати

Петровска на конференцијата на началници на Генералштаб на земјите на САД – Јадранската повелба: успешен регионален механизам со потврдени резултати

Министерката за одбрана Славјанка Петровска, се обрати на годишната конференција на началници на Генералштаб на земјите – членки на САД – Јадранската Повелба, на која присуствува и генералот Кристофер Каволи, командант на Армијата на САД за Европа. „Резултатите од дејствувањето и соработката на оваа иницијатива се повеќе од видливи и нашироко препознаени

Пендаровски: Руската инвазија врз Украина ја наметна потребата ЕУ да се фокусира на интеграцијата на Западен Балкан

Пендаровски: Руската инвазија врз Украина ја наметна потребата ЕУ да се фокусира на интеграцијата на Западен Балкан

Во изминатите две децении иницијативата САД-Јадранска повелба (А-5) се покажа како успешен регионален механизам за јакнење на довербата меѓу земјите членки, но и пошироко, оцени министерката за одбрана Славјанка Петровска на денешната 26. Конференција на началниците на Генералштабови (НГШ) на армиите од земјите членки на САД-Јадранската повелба (А-5)

Пендаровски: Руската инвазија врз Украина ја наметна потребата ЕУ да се фокусира на интеграцијата на Западен Балкан

Пендаровски: Руската инвазија врз Украина ја наметна потребата ЕУ да се фокусира на интеграцијата на Западен Балкан

„Руската инвазија врз Украина како никогаш претходно ја наметна потребата Европската Унија да се фокусира на интеграцијата со земјите од Западниот Балкан, процес кој дополнително ќе ја зајакне стабилноста, безбедноста, демократизацијата на нашиот регион, затоа што НАТО и Европската Унија се двата коридори за предвидлива и просперитетна иднина“, истакна

Пендаровски: Војната во Украина наметна забрзана интеграција на ЗБ во ЕУ

Пендаровски: Војната во Украина наметна забрзана интеграција на ЗБ во ЕУ

На денешната 26. Конференција на началниците на Генералштабови (НГШ) на армиите од земјите членки на САД-Јадранската повелба (А-5 обрати и претседателот Стево Пендаровски кој изрази задоволство што оваа година претседавањето со А 5 групацијата го презеде нашата земја, и тоа за првпат откако е членка на НАТО. Посочи дека од формирањето до денеска Јадранската

Конференција на началниците на генералштабови на армиите од земјите од САД-Јадранската повелба

Конференција на началниците на генералштабови на армиите од земјите од САД-Јадранската повелба

Конференцијата ја отворија началникот на генералштабот генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски и командантот на врховната сојузничка команда на НАТО за Европа, генерал Кристофер Каволи, а обраќање до учесниците на конференцијата ќе имаа и претседателоt нa Македонија, Стево Пендаровски и министерката за одбрана, Славјанка Петровска. На конференцијата,

Паѓа поддршката за западно ориентираните организации, расте поддршката за некои други организации и поинакви модели на управување, порача Пендаровски

Паѓа поддршката за западно ориентираните организации, расте поддршката за некои други организации и поинакви модели на управување, порача Пендаровски

17 Претседателот Стево Пендаровски изрази задоволство што оваа година претседавањето со А 5 групацијата го презеде нашата земја, и тоа за првпат откако е членка на НАТО. Посочи дека од формирањето до денеска Јадранската повелба во голем степен ја има остварено иницијалната цел- промовирање и имплементација на политиката на отворена врата на НАТО, заради