притисни ентер »

Робот успешно изведе операција на свињи
Робот успешно изведе операција на свињи

Робот успешно изведе операција на свињи

Роботот наречен STAR направи операции на животни со минимална човечка помош. Станува збор за Smart Tissue Autonomous Robot или скратено STAR, кој успешно изврши лапароскопска операција на четири свињи и успешно ги поврза двата краја на црева. Ова е прва ваква успешна операција изведена од робот. Истражувачите од Универзитетот Џон Хопкинс рекоа дека

Робот успешно изведе операција на свињи

Робот успешно изведе операција на свињи

Роботот наречен STAR направи операции на животни со минимална човечка помош. Станува збор за Smart Tissue Autonomous Robot или скратено STAR, кој успешно изврши лапароскопска операција на четири свињи и успешно ги поврза двата краја на црева. Ова е прва ваква успешна операција изведена од робот. Истражувачите од Универзитетот Џон Хопкинс рекоа дека

Робот успешно изведе операција на свињи

Робот успешно изведе операција на свињи

Роботот наречен STAR направи операции на животни со минимална човечка помош. Станува збор за Smart Tissue Autonomous Robot или скратено STAR, кој успешно изврши лапароскопска операција на четири свињи и… Текстот Робот успешно изведе операција на свињи е превземен од USB.mk . The post Робот успешно изведе операција на свињи appeared first on M Express

За првпат робот изврши лапароскопска операција без човечка помош

За првпат робот изврши лапароскопска операција без човечка помош

Роботот, дизајниран од тим истражувачи од Универзитетот Џон Хопкинс, изврши лапароскопска операција на свинско меко ткиво без никаква човечка интервенција, што е значаен чекор кон целосно автоматизирана хируршка процедура. Американските истражувачи ја објавија веста дека роботот целосно сам извршил лапароскопска операција на меките ткива на свињи,

Робот успешно изведе операција на свињи

Робот успешно изведе операција на свињи

Роботот наречен STAR направи операции на животни со минимална човечка помош. Станува збор за Smart Tissue Autonomous Robot или скратено STAR, кој успешно изврши лапароскопска операција на четири свињи и успешно ги поврза двата краја на црева. Ова е прва ваква успешна операција изведена од робот. Истражувачите од Универзитетот Џон Хопкинс рекоа дека