притисни ентер »

Дерала: Квазиисториските бајки на политичарите ги поделија народите на Балканот и ги задоија со омраза и глупост
Дерала: Квазиисториските бајки на политичарите ги поделија народите на Балканот и ги задоија со омраза и глупост

Дерала: Квазиисториските бајки на политичарите ги поделија народите на Балканот и ги задоија со омраза и глупост

Балканците треба секое утро, пред да си го измијат лицето пред огледало, да си ја повторуваат познатата изјава на Винстон Черчил, дека „Балканите произведуваат повеќе историја отколку што можат да потрошат“. Тоа треба да им биде утринска мантра на сите што живеат на било кое парче балканска земја подолго од еден ден. Треба да се стави како натпис на

Соочување со минатото и сегашноста

Соочување со минатото и сегашноста

Ви пренесуваме дел од колумната на Џабир Дерала за Цивил Медиа: Балканците треба секое утро, пред да си го измијат лицето пред огледало, да си ја повторуваат познатата изјава на Винстон Черчил, дека „Балканите произведуваат повеќе историја отколку што можат да потрошат“. Тоа треба да им биде утринска мантра на сите што живеат на било кое парче балканска

Соочување со минатото и сегашноста

Соочување со минатото и сегашноста

Од Вардара, па до Триглава, од Ѓердапа, па до Јадрана, и до Црно, Јонско и Егејско Море (не знам како треба да го наречам по Преспанскиот договор), политичките лидери се служат со историјата, за да разделат, па да владеат. Историјата е крвавиот меч во нивните раце, со кој го загорчуваат животот на десетиците милиони луѓе што живеат на овој крвав полуостров,