притисни ентер »

Проф. Трајковски: Во Македонија вакцините го намалиле леталитетот за околу 8 пати, а морталитетот за околу 2,1 пати
Проф. Трајковски: Во Македонија вакцините го намалиле леталитетот за околу 8 пати, а морталитетот за околу 2,1 пати

Проф. Трајковски: Во Македонија вакцините го намалиле леталитетот за околу 8 пати, а морталитетот за околу 2,1 пати

Ви ја пренесуваме последната анализа на професорот Дејан Трајковски , кој редовно на Фејсбук ја анализира состојбата со Ковид-19 во Македонија. “15.10.2021. Во неделата од 08.10 до 14.10.2021, сосема очекувано, продолжи да расте учеството на вакцинираните кај новодијагностицираните (портокаловата линија на првиот дијаграм), како што расте опфатот со

Пандемиска викенд анализа – 15.10.2021.

Пандемиска викенд анализа – 15.10.2021.

Во неделата од 8.10 до 14.10.2021, сосема очекувано, продолжи да расте учеството на вакцинираните кај новодијагностицираните (портокаловата линија на првиот дијаграм), како што расте опфатот со вакцинација кај населението (портокаловата линија на вториот дијаграм). Кај смртните случаи има поголема варијабилност, но исто така трендот е генерално нагорен

„Фајненс тинк“: Стимулирањето на населението за да се вакцинира ќе придонесе до побрзо ослободување на економијата

„Фајненс тинк“: Стимулирањето на населението за да се вакцинира ќе придонесе до побрзо ослободување на економијата

Стимулирањето на населението да се вакцинира со позитивни мерки ќе придонесе до побрзо ослободување на економијата и индиректно ќе се одрази врз фискалните капацитети на државата. Земјите од соседството веќе имаа такви стимулативни мерки преку вредносни ваучери, па слични такви можат да се воведат и во Северна Македонија, вели во разговор за „Локално“

Вакцинацијата спречи да се заразат дополнителни 14,500 луѓе

Вакцинацијата спречи да се заразат дополнителни 14,500 луѓе

Вакцинацијата спречила да се заразат дополнителни 14,500 луѓе (или 148 повеќе новозаразени на ден), во последните 3,5 месеци- покажува истражувањето на Finance Think(Фајнанс тинк). Хоспитализацијата се намалила меѓу 37,9% и 46,5%, а трошоците во здравството се намалиле за 2.8 милиони евра за последните пет недели од почетокот на делта бранот. „Вакцинацијата

За 5 недели вакцините заштедиле речиси 3 милиони евра во државниот буџет, колку ќе заштедеа ако беа обезбедени на време

За 5 недели вакцините заштедиле речиси 3 милиони евра во државниот буџет, колку ќе заштедеа ако беа обезбедени на време

Embedded video for За 5 недели вакцините заштедиле речиси 3 милиони евра во државниот буџет, колку ќе заштедеа ако беа обезбедени на време 14.500 лица помалку се заразија со Ковид благодарение на вакцините. Истражувањето на Фајнанс тинк за ефектот од имунизацијата покажува дека заради намалениот број заразени, се намалил и бројот на хоспитализирани,

Колку ќе заштедеа ако беа обезбедени на време? За 5 недели вакцините заштедиле речиси 3 милиони евра во државниот буџет

Колку ќе заштедеа ако беа обезбедени на време? За 5 недели вакцините заштедиле речиси 3 милиони евра во државниот буџет

14.500 лица помалку се заразија со Ковид благодарение на вакцините. Истражувањето на Фајнанс тинк за ефектот од имунизацијата покажува дека заради намалениот број заразени, се намалил и бројот на хоспитализирани, а заштедата од тоа изнесува 2,8 милиони евра. Оваа заштеда се однесува на пет недели од делта бранот кога беше достигнат пикот во болниците

Вакцинацијата спречила да се заразат околу 14.500 луѓе, покажува анализа на „Фајненс тинк“

Вакцинацијата спречила да се заразат околу 14.500 луѓе, покажува анализа на „Фајненс тинк“

Вакцинација на УКИМ / фото: Радио МОФ Вакцинацијата против Ковид-19 спречила да се заразат дополнително околу 14.500 луѓе, или 148 на ден во текот на последните три и пол месеци, додека отсуството на вакцинација кумулативно би придонело до дополнителни 4.595 неделни хоспитализации или 328 хоспитализации повеќе на неделно ниво. Ова го покажуваат податоците