На 100 километри се наоѓа најтоплата бања во Европа- таму се лекувале и кралеви

На само 100 километри од Скопје се наоѓа најтоплата термална вода во Европа, а температурата на водата варира од 80 до дури 110 Целзиусови степени. Во оваа бања има десетици термални извори, а познато е дека во Врањска Бања доаѓаат да се лекуваат од ишијас, ревматски заболувања и гинеколошки заболувања. Бањата Врањска се нарекува и Кралска бања – тука