притисни ентер »

Математичар од „Харвард“ решил шаховски проблем стар 150 години
Математичар од „Харвард“ решил шаховски проблем стар 150 години

Математичар од „Харвард“ решил шаховски проблем стар 150 години

На едно ниво, шахот изгледа како едноставна игра: 64 црни или бели полиња, по 16 фигури на двете страни и двајца натпреварувачи. Но, ако навлезете малку подлабоко, играта нуди неверојатно сложени можности, поставувајќи предизвици за шаховските теоретичари и математичарите кои со децении или векови може да останат нерешени. Еден таков предизвик конечно