притисни ентер »

Новартис го има најскапиот лек на светот
Новартис го има најскапиот лек на светот

Новартис го има најскапиот лек на светот

Се работи за генетска терапија по име Золгенсма наменета за третман на смртоносната спинална мускулна атрофија кај новороденчиња, и Новартис ја продава за 2,1 милиони долари. Лекот неодамна беше одобрен во САД за третман на деца под 2 години, вклучително и оние кои се уште не покажуваат симптоми. Болеста на која и се спротивставува лекот се води како

Се појавија најскапите лекови на светот – една терапија чини над 2 милиона долари

Се појавија најскапите лекови на светот – една терапија чини над 2 милиона долари

Еднократниот третман со овој лек чини рекордни 2 125 000 долари. Агенцијата за храна и за лекови на САД вчера го одобри овој лек , наменет за деца со спинална атрофија и се помлади од две години. Лекот може да го употребуваат и деца , кај кои нема симптоми на оваа болест , но има предиспозиции дека ќе се појави во наредните години. Спиналната мускулна