Потребно: 1 кг брашно 1 свеж квасец 400 мл млеко 400 мл масло 1 лажичка шеќер 1 лажица сол 500 г чварки И уште: 1 јајце Подготовка: Измешајте го квасецот со малку млеко и шеќер и оставете да се активира. Кога квасецот ќе се активира, замесете го тестото со брашното, преостанатото млеко, маслото и солта. Оставете да се дуплира околу половина час. Додека
Новинарката Нора Буацуни, која медиумите ја нарекуваат еден од највлијателните „свиркачи“ во француската угостителска индустрија, неуморно добива поплаки од персоналот на рестораните и готвачите кои се жалат на насилните шефови. Обесхрабрените вработени се огорчени од лошите и често токсични услови во кои мора да работат, и додека се соочуваат со неправда,
Потребно: За тестото: 3 јајца 180 г шеќер 200 мл јогурт 120 мл масло 1 ванилин шеќер 250 г брашно 1 прашок за печиво За темниот дел: 2 лажици какао 3 лажици млеко Подготовка: Обложете калап за леб (25–30 см) со хартија за печење или намачкајте го со путер и наросете со брашно. Изматете ги јајцата со шеќерот и ванилиниот шеќер додека не добиете лесна
Циметот, еден од најстарите зачини познати на човештвото, потекнува од Далечниот Исток и сега се одгледува главно во Шри Ланка, Индија и Индонезија. Се добива од внатрешната кора на дрвото Cinnamomum verum, која внимателно се суши и се витка во карактеристични стапчиња. Земјоделците ги сечат стебленцата на дрвјата, дозволувајќи им на новите изданоци