Потребно: 1 кг компири 300 мл павлака за готвење 150 мл млеко 2 чешниња лук 100 г рендан кашкавал 30 г путер Сол и свежо мелен бибер по вкус 1 прстофат мускатно оревче (по желба) Подготовка: Излупете ги компирите и исечете ги на тенки парчиња (дебелина околу 2-3 мм). Колку се потенки парчињата, толку покремасто ќе биде јадењето и толку пократко ќе
Екран (Рецепт) ПЕЧЕНИ СВИНСКИ КОТЛЕТИ ВО СОС: Нежни, сочни и ароматични
Кога сме под стрес, телото не функционира во „нормален“ режим. Нивото на кортизол расте, варењето забавува, а желбата за одредена храна станува поинтензивна отколку во било кој друг момент. Photo by Sander Dalhuisen on Unsplash Ова не е слабост, туку биологија. Мозокот бара брза енергија, утеха, нешто што ќе го смири моменталниот хаос. Но не секоја
Козметиката може да направи многу, но кожата секогаш најпрво реагира на она што го внесуваме. Photo by Irene Strong on Unsplash Блескавата кожа не е случајност. Таа е резултат на комбинација од исхрана, хормони, навики и општо здравје. Иако постои тенденција да се претерува со ветувања, вистината е едноставна: правилната исхрана не е магија, но создава
Многу родители не се сигурни дали да ја посолат храната што ја подготвуваат за своето бебе, бидејќи се плашат дека храната ќе биде без вкус и дека детето нема да ја јаде поради тоа. И не е невообичаено да се слушнат коментари од типот: „Стави му малку сол, како ќе ја јаде толку блуткава“. Вистината е, сепак, дека храната без сол и зачини е блуткава
Кога станува збор за храна богата со протеини, не можете да погрешите со јогуртот. Тој е сестран и погоден како ужина, појадок или прилог на главно јадење, но и како состојка во смути или колачи. Покрај протеините, јогуртот содржи и многу важни витамини и минерали, како и пробиотици важни за здравјето на цревата. Но, покрај текстурата, дали некогаш