Според истражувањето спроведено од британски научници, одредени видови ултрапреработена храна може значително да го зголемат ризикот од дијабетес тип 2. Таа храна содржи високо ниво на калории, шеќер, масти и сол. Научниците идентификуваа четири видови храна кои се најризични: солени грицки, производи од животинско потекло како преработено месо, готови
Попара Која храна не се препорачува да се подгрева: Таа претставува ризик по здравјето
Утро Храна што треба да се избегнува по 50-та година: Совети од диететичари
Panacea Цела генерација е во Сериозна опасност поради храната што ја јаделе уште од детството
Потребно: 250 г грашок 1 литар вода 1 коцка за зеленчукова супа 2 моркови 1 кромид 1 чешне лук 1 стебленце целер 1 лажица масло Сол Црн пипер Мајчина душица Ловоров лист 250 мл млеко Подготовка: Исплакнете го, потопете го 1 час, а потоа гответе го 30 минути во литар вода со коцка супа. Излупете го морковот, кромидот и лукот. Исечете го целерот и пржете
Крушите и нивните лековити својства К рушите придонесуваат за здравјето на дигестивниот систем бидејќи се богати со растителни влакна и вода, и го олеснуваат варењето и елиминирањето на отпадните материи. Луѓето со синдром на иритабилни црева треба да бидат внимателни со крушите поради нивната содржина на FODMAP и фруктоза. Крушите се вкусно и хранливо