Потребно: 150 г путер (мек) 70 г шеќер 1 портокал (рендана кора) 1 кесичка ванилин шеќер 200 г брашно 80 г темно чоколадо (за топење и декорирање) Подготовка: Во сад измешајте го путерот, шеќерот и ванилиниот шеќер, а потоа кратко измешајте. Додадете ја ренданата кора од портокал и брашното. Замесете мазно тесто. Ако е премногу меко, оладете го кратко
Пост.мк Новогодишни путер колачиња, радост за најмалите
Празничната сезона природно нè привлекува кон слатка, солена и масна храна, а тоа не е само прашање на навика или традиција. Нашиот мозок има еволутивна преференција за храна богата со енергија. Кога јадеме слатка и масна храна, се активира системот за наградување и се стимулира допаминот, создавајќи чувство на задоволство. Празниците се токму времето
Арт Кујна Празнични рецепти: Нутриционистка советува како да ги замените шеќерот, брашното, путерот и мајонезот без никој да забележи
Ракот на белите дробови е една од најразорните форми на рак, што претставува значаен здравствен проблем во светот, бидејќи ракот на белите дробови е водечка причина за смрт од рак во светот. Иако денес постојат многу нови третмани за рак на белите дробови, особено во имунотерапијата, целните терапии и конјугати од антитела и лекови кои го подобруваат
Потребно: 200 г ориз 300 г месо по избор (пилешко, свинско или говедско), исечено на коцки 1 морков, исечен на ленти 1 пиперка, сечена на коцки 1 мала главица кромид, ситно сечкана 2 лажици соја сос Сол и црн пипер Подготовка: Во тавче пропржете ги кромидот и месото, околу 10-тина минути. (Доколку изберете говедско или свинско месо, пржете и динствувате