притисни ентер »

Топ вести

Колумни

Што научив за животот додека сите останати се мажеа и женеа?

Што научив за животот додека сите останати се мажеа и женеа?

Што научив за животот додека сите останати се мажеа и женеа? Кога сме млади, сите замислуваме каков ќе ни биде животот во иднина. Се замислуваме себеси во брак и со деца, затоа што тоа нели е природен тек на работите. Но, овие работи кај секого доаѓаат различно. Кај некого порано, кај некого подоцна, кај некои никогаш. Патиштата на животот се чудни

Образование во Македонија? Не, благодарам!

Образование во Македонија? Не, благодарам!

Задолжителна лектира за I одделение во Социјалистичка Федеративна Република Југославија во 80-тите години на 20-иот век? Точен одговор-Зоки Поки од Оливера Николова Задолжителна лектира за II одделение во Република Северна Македонија во 2019 година? Точен одговор-Зоки Поки од Оливера Николова Све је исто само Њега нема! Болна реалност на нашето образование

Ќе ја сочува ли Заев самодовербата!!!

Ќе ја сочува ли Заев самодовербата!!!

Ви пренесуваме дел од колумната на Ерол Ризаов за „Независен“: Премиерот и лидер на СДСМ, Зоран Заев, без сомнение има чисти намери да направи радикални кадровски промени во Владата и во партијата, кои треба да ги забрзаат реформите и да ги санираат резултатите од претседателските избори. Но од добри намери до резултати долг е патот, особено ако е

За мојот поранешен студент и сегашен пратеник во оставка – Павле

За мојот поранешен студент и сегашен пратеник во оставка – Павле

Ви пренесуваме дел од колумната на Мирјана Најчевска за Цивил Медиа: Постапи исправно. Така се постапува во демократските држави. Така постапуваат пратениците со образ и со совест и со два грама мозок. Постои сомнение кое ја нагризува довербата на оние кои те избрале. И тоа е доволно. Немој да те залажуваат дека е ова некакво херојско дело и дека си

Quo vadis, Крсто Мукоски?

Quo vadis, Крсто Мукоски?

Просечноста не уништува, напротив, таа ослободува. Исфрла од употреба се што може да наликува на добар почеток и пристоен крај, брише секаква надеж за некаков напор за разум. Затоа и се читаат само насловите низ медиумите, или понатаму, на вредност испливуваат бурлескно прикажаните ситуации, особено политичките, народните анегдотални преданија од вековите

Метлата како метафора

Метлата како метафора

Што го натера актерот Драган Спасов-Дац, верен член на СДСМ кој се залагаше да победи Пендаровски, на предизборен митинг да му подари на премиерот Заев метла. Што го натера актерот Драган Спасов-Дац, верен член на СДСМ кој се залагаше да победи Пендаровски, на предизборен митинг да му подари на премиерот Заев метла. Така му отвори работа, и тоа тешка

Павле и Тамара

Павле и Тамара

1. Ај, Павле си даде оставка. А другите? Тоа е одговорот за сите избрани и именувани функционери кои и понатаму ќе ја тегнат мастиката околу случајот Павле Богоевски. Те неговата оставка била „замајување на јавноста“. Те била дадена за да „избегне кривична одговорност“. Те станувало збор за „лажен морал“. Таа приказна за Павле Богоевски како пратеник

Ќе изградиме жими, да не се колнам

Ќе изградиме жими, да не се колнам

Се прашувам дали и во наредната кампања градот Битола ЌЕ ги добие истите ветувања? Сигурно еден дел од ликовите во видеото немаат патувано по оваа делница, а другиот дел имаат сопствени возачи па доколку би патувале сами се сомневам дека ќе успеат да се снајдат со оглед на состојбата, обележаноста и осветлувањето на влезовите во градот Битола (ако

Навреда, тоа ужасно отсуство на памет и пристојност

Навреда, тоа ужасно отсуство на памет и пристојност

Што е она кое нашите најдобри медиуми ги поврзува во методолошка смисла со нашите најлоши „националисти“? Света борба. Овде повеќе нема човек, кој евентуално, би напишал текст, овде сите се во филмот на „света мисија“ (или „јавниот ангажман како повик“?). Или се борат за народот, или се борат за државата, или за верата, или за човечките права, или

ПЛАТО: Кучешки креации како културно наследство

ПЛАТО: Кучешки креации како културно наследство

Париските домаќини везден шетаа по родниот град со нивните кучиња. Бројот на овие домашни миленици беше навистина неверојатен, а Париз беше толку густо покриен со кучешки фекалии, што не постоеше начин да се разгледува архитектурата со крената глава, а на секој петти чекор да не се зацапа во некоја кучешка креација. Кога кон крајот на седумдесеттите,