притисни ентер »

Топ вести

Скопје

Конечно во Аеродром ќе никне и нов парк, а не само згради

Конечно во Аеродром ќе никне и нов парк, а не само згради

Ќе се прави парк во Аеродром. Имено, најавата од општната е дека Стар Аеродром наскоро ќе биде збогатен со нов парк што ќе се протега покрај улицата „Методија Шаторов-Шарло“. Според планираното, урбаниот парк кој ќе биде на површина од 3.200 м2, ќе понуди зелени површини, пешачки патеки со клупи, плато со маси и клупи, како и детско игралиште. Добро

Интензивирана изградбата на Спортско – адреналинскиот парк на Кејот на Вардар

Интензивирана изградбата на Спортско – адреналинскиот парк на Кејот на Вардар

Општина Карпош соопшти дека интензивно се работи на Спортско – адреналинскиот парк долж Кејот на реката Вардар, околу Алпинистичката карпа. Се одредува просторот за новото зеленило и хортикултурното уредување кое ќе се простира на површина од 4.000 квадратни метри и се преземаат градежни активности за изведба на новото фудбалско и одбојкарско игралиште,

Направени цели 600 метри атмосферска канализација на улица во Ѓорче Петров

Направени цели 600 метри атмосферска канализација на улица во Ѓорче Петров

Завршен градежен зафат околу канализација во општина Ѓ. Петров. Имено, дел од улицата „4 Јули“, односно „Борис Сарафов“, доби нова атмосферска канализација. По барање од Град Скопје и Општина Ѓорче Петров, била изработена проектно-техничка документација за атмосферската канализација за дел од улицата Борис Сарафов, во општина Ѓорче Петров. -Со реализација

За 23 дена-28 пожари на отворено во скопско, кој ги потпалува?

За 23 дена-28 пожари на отворено во скопско, кој ги потпалува?

Многу пожари на отворено во Скопско годинава. Имено, бригадата за противпожарна заштита на Град Скопје во периодот од 01.01 до 23.01.2020 година на телефонскиот број 193, кој е дел од кампањата „Пријави оган на отворено“, регистрирала 41 пријава од граѓаните. Од вкупниот број јавувања, во 28 случаи пожарникарите излегле на терен со противпожарни возила

„Слободен печат“ продолжува да „лови“ (не)урбана опрема: Клупи со птичји измет, освен пред Уставен, затекнавме и кај Беко

„Слободен печат“ продолжува да „лови“ (не)урбана опрема: Клупи со птичји измет, освен пред Уставен, затекнавме и кај Беко

„Слободен печат“ продолжува да ги „лови“ уништените клупи и тротоари низ Скопје. Со цел да ги поттикнеме локалните власти да се фатат за работа, и да го дотераат Скопје, како што личи за една метропола, се упативме на неколку локации. Еве што затекнавме. Клупите кај Беко полицијата патека пред црква Пресвета Богородица Патеката пред Кривичен и Граѓански

Во Карпош се отвора капацитети за деца со попреченост

Во Карпош се отвора капацитети за деца со попреченост

Отворањето на дополнителни просторни капацитети за деца со попреченост од 2 до 9 години, како и давањето на помош и нега во домот и психосоцијална поддршка за повозрасните, изнемоштени лица, се двете социјални услуги со кои Општина Карпош ќе аплицира на Јавниот повик за подобрување на постоечките и развој на нови социјални услуги, кој беше објавен

Уште една ли паркинг-гаража ќе никне во Скопје?

Уште една ли паркинг-гаража ќе никне во Скопје?

Град Скопје извести дека на местото на старите бараки на општината кај Градски парк, ќе се изгради таканаречен монтажен паркинг. Со новиот детален урбанистички план Градска четврт 3 12 – Парк 1 и дел од Дебар маало 2, претходно предвидениот деловен објект на 5 ката се брише и на негово место се вцртува монтажен паркинг. И додека дел од медиумите објавуваат

Времен режим на дел од булеварот „Борис Трајковски“

Времен режим на дел од булеварот „Борис Трајковски“

Поради изградба на атмосферска канализација на улицата „Саса“, во населба Пинтија, на дел од булеварот „Борис Трајковски“ во Општина Кисела Вода, викендов, ќе биде воведен времен сообраќаен режим. Измената на режимот на сообраќај ќе почне да важи од утре, а со градежни активности ќе биде опфатен само еден дел од булеварот „Борис Трајковски“, каде што

Не гаснеме само пожари, „спасуваме“ и заглавени во веце

Не гаснеме само пожари, „спасуваме“ и заглавени во веце

Таа веќе една година работи во Бригадата за противпожарна заштита на Град Скопје и се соочува со предизвиците што ги носи огнената стихија. Иако навидум кревка жена, вели дека воопшто нема страв да се соочи со огнот, иако досега немала искуство со поголем пожар. –  Сè уште ми остана врежана во главата случката кога повозрасен човек заглавен во тоалет

Луѓе, јас се одјавувам

Луѓе, јас се одјавувам