притисни ентер »

Извори

Арно

За пермакултурата од наш агол
За пермакултурата од наш агол

За пермакултурата од наш агол

PERMAnent agriCULTURE како концепт е осмислена во 1970 год. од страна на Bill Mollison и David Holmgren и главно се однесувала на земјоделско производство (оттаму и името) во хармонија со природата, без користење на пестициди и други хемиски препарати кои даваат поголем принос но ги загадуваат почвата, водите, воздухот… Низ годините, оваа идеја се

Netflix за гикови!

Netflix за гикови!

За само 20 долари годишно можете да се претплатите на CuriosityStream и да имате неограничен пристап на документарни филмови од областа на науката, технологијата, природата и историјата. Оваа здрава навика која ќе ви овозможи нови знаења и добра вежба за вашите неврони чини исто колку 10 кутии цигари, 5 кутии сладолед или 6 хамбургери… за тие кои ги

Кога Miley Cyrus и Nine Inch Nails би имале дете, тоа би се викало Black Mirror
Кога Miley Cyrus и Nine Inch Nails би имале дете, тоа би се викало Black Mirror

Кога Miley Cyrus и Nine Inch Nails би имале дете, тоа би се викало Black Mirror

1989 . Прв пат бев во МК. Скирол со флуоресцентни кочници и илустрација на некој пурпурно-неонски слаткаст лик од 80-ти, на кој сестра ми подоцна на мое барање ќе преслика слика од Еди, маскотата на бендот Iron Maiden. Книга „ Мистерије света “ од Артур Кларк, единствената книга која татко ми ми ја подарил некогаш, и единствената книга која ја имав

Загадувањето не спие во „летен сон“

Загадувањето не спие во „летен сон“

Да се потсетиме на загадувањето кое во нашата држава е на високо ниво во текот на целата година. Се разбира, во текот на летата не е екстремно колку зимно време, но повторно е над светските норми. Снежана Василевска пишува за загадувањето и за личната одговорност како граѓани и прави интересна листа на работи кои можеме да ги направиме индивидуално,

Бесплатна медиумска библиотека на НАСА

Бесплатна медиумска библиотека на НАСА

Целата колекција на слики, звуци и видеа на астронаутите, лансирања, настани и слики од вселената на НАСА отсега е бесплатна за прегледување и симнување. Сите медиуми се достапни и во висока резолуција што е особено корисно за астрономите аматери. И покрај сѐ, не веруваме дека припадниците на теоријата за плочата Земја ќе бидат убедени, сепак за нив

Трагичната судбина на романтичниот поет Џон Китс

Трагичната судбина на романтичниот поет Џон Китс

Во доцните 1990-ти имав тазе девојка и мој личен проект беше да ја научам како да слуша музика. Тогаш уште слушавме касети и јас ѝ правев компилации од моите омилени бендови, а таа ги слушаше во нејзиното Југо 45, на враќање дома од град. Таа за возврат ме учеше како да читам и да разбирам поезија. Признавам, не бев голем љубител на стиховите и иако

Најважната лекција по екологија, живот и технологија која ќе ја слушнете

Најважната лекција по екологија, живот и технологија која ќе ја слушнете

Џо Роган ( Joe Rogan Experience ) повторно има интересен гостин ( Naval Ravikant ) со уникатна визија за животот, екологијата и технологијата. Во видеото кое ќе ви го пренесеме подолу и трае околу 7 минути има толку многу поуки што е невозможно да ги пренесеме сите, па еве некои од нив. Мирот е среќа во мирување, а среќата е мир во движење. Можеш да

Грдата страна на убавината

Грдата страна на убавината

Мика е природен минерал кој се користи за производство на шминка заради неговиот сјај. Речиси сите козметички брендови денес го користат овој минерал. Сепак, овој минерал се обезбедува нелегално и со детски труд, а има и здравствени и безбедносни ризици. Во Индија се произведува 60% од светското количество на мика, а голем дел се наоѓа во државата

Како да останеш ментално здрав во светот на медиумското лудило!?

Како да останеш ментално здрав во светот на медиумското лудило!?

Денес во светот постојат многу медиуми и нашиот (индивидуален) светоглед не е веќе обликуван од еден теливизиски или онлајн канал. Но, како да се знае вистината во свет со бесконечно верзии на вистината? Одговорот е дека не може да се знае, барем не со голем процент на сигурност. Ако му веруваме на принципот на несигурност кој владее со квантниот (микроскопски)

Револуција во рециклирањето!

Револуција во рециклирањето!

Замислете кога би можеле да ги рециклираме работите така што ќе ги разделиме на составните молекули, ќе ги отстраниме сите нечистотии и ќе добиеме чиста суровина, а после од нив можеме да правиме нови работи. Ѓубрето би станало вредно! Токму тоа го прават истражувачите од Силициумската долина. Сепак, процедурата е сѐ уште скапа и нема економска логика

Искривеното огледало на социјалните медиуми

Искривеното огледало на социјалните медиуми

Целиот свет е огледало на младите. Во тоа огледало тие може да најдат многу одрази, други луѓе, сцени од животот и идоли со кои се идентификуваат. Во денешно време бројот на огледалата е бесконечен, а сето тоа е благодарение на интернетот. Условно речено, тоа е најголемиот изум во човештвото кој овозможува брзо и лесно разменување на идеи и информации,

Radiohead уценети за 150.000 долари!

Radiohead уценети за 150.000 долари!

Хакери кои немаат почит кон историјата на модерната музика барале од Radiohead 150.000 долари за да им ги вратат снимките од снимањето на класичниот албум OK Computer објавен во 1997 година. Се работи за 18 часа снимки од овој албум кој засекогаш ја сменил модерната музика и (колку згодно!) ги обработува темите како: консумеризам, општествена отуѓеност,