притисни ентер »

Извори

Арт Кујна

Бесценето другарство, од Градски ѕид и „Ленин“ па до крај на светот: Деко плива во светот на џет-сетот, Боза го носи светот тука
Бесценето другарство, од Градски ѕид и „Ленин“ па до крај на светот: Деко плива во светот на џет-сетот, Боза го носи светот тука

Бесценето другарство, од Градски ѕид и „Ленин“ па до крај на светот: Деко плива во светот на џет-сетот, Боза го носи светот тука

Димитар Бозаџиев и Дејан Стојиљковски се другари од забавиште. Двајцата пораснале во Градски ѕид, учеле заедно најпрвин во „Ленин“, а потоа и во „Орце Николов“. Во војска не биле заедно ама одржувале контакт, а потоа, Димитар се запишал на студии во Скопје, а Дејан во Германија. Никогаш не го прекинале контактот, напротив, иако Дејан живеел прво во

Браунис без глутен, ама не и без вкус

Браунис без глутен, ама не и без вкус

Скопјанката Бојана Живанова Кизилирмак од неодамна преминала на безглутенска исхрана следејќи го советот на нејзиниот лекар, а за да си ги намали проблемите со надуеноста. Тврди дека со помош на оваа промена се чувствува како нова. Во овој рецепт за браунис таа употребила купечко брашно без глутен во кое имало брашно од леќа и од ориз, но со оглед

Како да направите безглутенско брашно од леќа?

Како да направите безглутенско брашно од леќа?

Не е тајна дека леќата е неверојатно популарна во вегетаријанската кујна, особено во индиските јадења. Всушност постојат неколку видови леќа, вклучително и пуи, зелена и црвена леќа – секоја од нив има малку поинаков вкус и се готви поинаку. Сепак, оваа мешунка е одлична и за едноставна опција за брашно без глутен – совршено за тестенини без глутен

Алекс одгледува, Ивана го поддржува: Тој го има најдобриот глас меѓу спикерите, таа – најубавата коса меѓу новинарите, патем, имаат и одличен аспарагус и мед

Алекс одгледува, Ивана го поддржува: Тој го има најдобриот глас меѓу спикерите, таа – најубавата коса меѓу новинарите, патем, имаат и одличен аспарагус и мед

Неодамна на Фејбук профилот на еден познаник, видов фотографија од преубави шпаргли (аспарагус), над која напишал: Одлична шпаргла од градината на Алекс МекАвоис (Alex McAvoice). Веднаш ми фати око бидејќи, освен еднаш кај сестра ми во Хрватска и еднаш од тегла, мислам дека никогаш не сум јадела шпаргли. На пазар сум видела само еднаш, на тезга, ама

Ова супер овошје е најсилниот антиоксидант: Ја стимулира работата на цревата, тироидната жлезда и црниот дроб, се бори против ракот, ја намалува тежината

Ова супер овошје е најсилниот антиоксидант: Ја стимулира работата на цревата, тироидната жлезда и црниот дроб, се бори против ракот, ја намалува тежината

Аронијата дури неодамна се здоби со популарносткај нас, а нејзините лековити својства се добро познати уште од многу одамна. Аронијата е растение чии мали темни бобинки се полни со хранливи материи и антиоксиданти како што се витамин Ц и антоцијанин и нуди мноштво придобивки за оние кои сакаат да го подобрат своето здравје и исхрана. Свежите плодови

Како најбрзо да го намалите холестеролот?

Како најбрзо да го намалите холестеролот?

Здравата исхрана и редовното вежбање се број еден кога станува збор за намалување на холестеролот, со фактот дека понекогаш се неопходни и лекови препишани од лекар за да помогнат во намалувањето на високиот холестерол. Исхрана за холестерол: Препораки на нутриционистите Клучната препорака на нутриционистите и здравствените работници е да ја направите

Необичен, но едноставен за правење: Како да го направите велигденскиот милиброд на поинаков начин?

Необичен, но едноставен за правење: Како да го направите велигденскиот милиброд на поинаков начин?

Состојки: 2 јајца 50 г шеќер 400 мл топло млеко 10 г квасец 100 мл растително масло 400 г брашно 15 мл растително масло Фил за едната кора: 200 г мек путер 40 г шеќер 20 г кора од портокал 150 г суво грозје 100 г ореви 100 г сува брусница Фил за другата кора: 200 г мек путер 40 г шеќер 20 г кора од портокал 150 г суво грозје 100 г ореви 100 г сува

Печењето на скара може да го зголеми ризикот од рак: За среќа, постои фантастичен трик за да го избегнете ова

Печењето на скара може да го зголеми ризикот од рак: За среќа, постои фантастичен трик за да го избегнете ова

Многу луѓе не се свесни дека печењето на скара носи потенцијални ризици за развој на рак. Но, секоја година Американскиот институт за истражување на ракот објавува упатства за „печење на скара безбедно за рак“, предупредувајќи ги луѓето да избегнуваат два вида супстанци кои се поврзани со ракот. Овие супстанции, наречени полициклични ароматични јаглеводороди

Сите лажат, не само политичарите! Каде и да се свртите, некој ќе ве излаже, дури и за едни обични краставици на пазар

Сите лажат, не само политичарите! Каде и да се свртите, некој ќе ве излаже, дури и за едни обични краставици на пазар

Лагите постојат откако има луѓе. Познато е дека речиси сите лажат, дури и оние кои брзо и лесно се колнат во својата вистинољубивост. Сепак, не лажат ситеподеднакво често или од исти причини. Исто така, сите лаги не се подеднакво опасни бидејќи не предизвикуваат подеднакво тешки последици за оние кои паднале во замката на лагите, како на туѓите, така

Велики четврток, ден за фарбање јајца

Велики четврток, ден за фарбање јајца

Кога бев мала, на Велики четврток баба ми не будеше такашто по лицето ни го тркалаше првото црвено јајце кое го имаше офарбано тоа утро. Велеше: „црвено, бело, дебело“! И сѐ беше добро додека не потпораснавме и почнавме сѐ потешко да се будиме за да одиме на училиште, а и почнуваше да не нервира она „дебело“. Потоа баба ми почина, па мајка ми се обидуваше