притисни ентер »

Извори

Астрономија

Преку телескопот Хабл успеавме да најдеме 6 „мртви“ галаксии од младиот универзум
Преку телескопот Хабл успеавме да најдеме 6 „мртви“ галаксии од младиот универзум

Преку телескопот Хабл успеавме да најдеме 6 „мртви“ галаксии од младиот универзум

Ова откритие крева исто толку прашања колку и одговори.Сигурно си мислите дека големите галаксии во раниот универзум би имале доволно гориво за нови ѕвезди, но според едно ново истражување, тоа не е секогаш точно. Користејќи го Вселенскиот Телескоп Хабл и Големата Група од Милиметарски/Субмилиметарски Телескопи во Атакама (анг. Atacama Large Millimeter/Submillimeter

Преку телескопот Хабл успеавме да најдеме 6 „мртви“ галаксии од младиот универзум

Преку телескопот Хабл успеавме да најдеме 6 „мртви“ галаксии од младиот универзум

Ова откритие крева исто толку прашања колку и одговори.Сигурно си мислите дека големите галаксии во раниот универзум би имале доволно гориво за нови ѕвезди, но според едно ново истражување, тоа не е секогаш точно. Користејќи го Вселенскиот Телескоп Хабл и Големата Група од Милиметарски/Субмилиметарски Телескопи во Атакама (анг. Atacama Large Millimeter/Submillimeter

Aстероид мина веднаш до Земјата без воопшто да го приметиме

Aстероид мина веднаш до Земјата без воопшто да го приметиме

Астероид со големина на фрижидер мина до Земјата без астрономите да го приметат се до неколку часа по самиот чин. Прелетот беше навистина близок од космичка гледна точка. На 24 октомври астероидот бил на само 3000 km од Земјата над Антартикот, поблизу дури и од некои сателити правејќи го трет по ред астероид според близината да се доближи на Земјата

Марс е бомбардиран со радијација, но ние штотоку најдовме можно засолниште од истата

Марс е бомбардиран со радијација, но ние штотоку најдовме можно засолниште од истата

Марс е бомбардиран со радијација. Без зaштитно магнетно поле и густа атмосфера како онаа на Земјата, зрачењето од вселената има речиси непопречен пат до површината на Марс. Нашите машини можат да се шеткаат на површината и безгрижно да се соочат со сето тоа зрачење. Но, ние луѓето неможеме. За луѓето, сето тоа зрачење е смртоносна опасност. Заслуги:

Броење ѕвездени дамки

Броење ѕвездени дамки

Како преку една егзопланета откривме дека нашето Сонце е нормална ѕвезда Малите темни региони на Сонцето со векови им помагаат на научниците да ја проучуваат нашата најблиска ѕвезда. Гледањето сончеви дамки е лесно кога се набљудува Сонцето, но идентификувањето на дамки кај ѕвездите слични на Сонцето и оддалечени светлосни години од нас може да биде

Броење ѕвездени дамки

Броење ѕвездени дамки

Како преку една егзопланета откривме дека нашето Сонце е нормална ѕвезда Малите темни региони на Сонцето со векови им помагаат на научниците да ја проучуваат нашата најблиска ѕвезда. Гледањето сончеви дамки е лесно кога се набљудува Сонцето, но идентификувањето на дамки кај ѕвездите слични на Сонцето и оддалечени светлосни години од нас може да биде

Астрономите го пронајдоа најмалото бело џуџе забележано досега, кое одвај се држи

Астрономите го пронајдоа најмалото бело џуџе забележано досега, кое одвај се држи

Згасната ѕвезда голема колку Месечината е најмалата таква ѕвезда која ја имаме видено досега. Ѕвездата е бело џуџе, ултрагустото срушено јадро на ѕвезда со маса слична на сончевата, но со пречник од само 4280 километри. Таа е и најмасивното бело џуџе досега видено, со маса 1,35 пати поголема од сончевата. Илустрација на големината на џуџето. Заслуги:

Астрономите го пронајдоа најмалото бело џуџе забележано досега, кое одвај се држи

Астрономите го пронајдоа најмалото бело џуџе забележано досега, кое одвај се држи

Згасната ѕвезда голема колку Месечината е најмалата таква ѕвезда која ја имаме видено досега. Ѕвездата е бело џуџе, ултрагустото срушено јадро на ѕвезда со маса слична на сончевата, но со пречник од само 4280 километри. Таа е и најмасивното бело џуџе досега видено, со маса 1,35 пати поголема од сончевата. Илустрација на големината на џуџето. Заслуги:

Астрономите ги идентификуваа ѕвездите во вселената од кои може да се детектира планетата Земја

Астрономите ги идентификуваа ѕвездите во вселената од кои може да се детектира планетата Земја

Доколку постоеја вонземјански цивилизации во други планетарни системи, дали би можеле тие да го детектираат нашето постоење на Земјата? Ова е прашање кое води кон нови начини на барање вонземјанска интелигенција. Но не е лесно да се стигне до одговорот на ова прашање. Уметнички приказ на Областа врз која Земјата Транзитира. Заслуги: OpenSpace/American

Дали „чукањето на срцето“ на Земјата од 7,83Hz влијае врз човечкото однесување?

Дали „чукањето на срцето“ на Земјата од 7,83Hz влијае врз човечкото однесување?

Некои научници сметаат дека фреквенциите произведени од молњи може да бидат поврзани со нашите мозочни бранови, медитација и хипноза. Шуманова резонанца Невремиња со громтевици што удираат околу Земјата околу 50 пати во секунда создаваат електромагнетни бранови со ниска фреквенција што ја опкружуваат планетата. Некои научници мислат дека овие бранови,