притисни ентер »

Извори

Бизнис инфо

Социјалниот бизнис како специфична форма на бизнис
Социјалниот бизнис како специфична форма на бизнис

Социјалниот бизнис како специфична форма на бизнис

Според таткото на социјалниот бизнис модел, добитникот на Нобелова Награда за Мир или Банкарот на сиромашните, тоа е бизнис каде што со помош на креативноста се решаваат проблемите на одржлив начин. Дали поимите како социјално претпријатие, и социјално претприемништво кои доаѓаат и се иницирани од невладините организации се поистоветуваат со поимот

Бил Гејтс и три нафтени гиганти инвестираат во старт-ап што го елиминира CO2 од воздухот

Бил Гејтс и три нафтени гиганти инвестираат во старт-ап што го елиминира CO2 од воздухот

Бил Гејтс и три нафтени гиганти Chevron, BHP, и Occidental ја дадоа својата финансиска поддршка за стартапот Carbon Engineering, којшто користи технологија за истиснување на јаглерод диоксидот од воздухот. Лоциран во Британска Колумбија, Канада Carbon Engineering постои од 2009 година, а негова цел е да ја комерцијализира технологијата на глобално

Пет прашања што треба да си ги поставите пред да го ребрендирате вашиот бизнис

Пет прашања што треба да си ги поставите пред да го ребрендирате вашиот бизнис

Многу често сопствениците на бизниси мислат дека треба да променат име, лого, веб страна… Но експертите советуваат да не се избрзува со промените. Пред да донесете одлука задолжително запрашајте се следново: Која е вистинската причина? Дали се обидувате да смените нешто негативно или сте го смениле производот/услугата? Доколку станува збор за второтo

Coca-Cola склучи партнерство со кинеска компанија за спонзорство на Олимписките игри

Coca-Cola склучи партнерство со кинеска компанија за спонзорство на Олимписките игри

Coca-Cola ги здружи силите со кинеската компанија за млечни производи Mengniu за заедничко спонзорство на Олимписките игри до 2032 година. Заедничкиот договор покрива 12 години и вклучува четири летни Олимпијади, две зимски и маркетинг права за Параолимписките игри како и за Младинските Олимписки игри. Coca-Cola е дел од Олимписките игри уште од 1928

Воведување на технологија за анализа на квалитетот на сточната храна
Воведување на технологија за анализа на квалитетот на сточната храна

Воведување на технологија за анализа на квалитетот на сточната храна

Во Битола денес се одржа првата од циклус обуките за анализа на квалитетот на сточната храна со користење на NIR (Near Infrared Spectroscopy) уреди. Овие уреди за прв пат се воведуваат во млекопроизводствениот процес во земјата преку активност која е заеднички финансирана од Проектот на УСАИД за развој на деловниот екосистем и Млекара АД Битола, со

ДЗС: Вкупна потрошувачка по видови енергенти

ДЗС: Вкупна потрошувачка по видови енергенти

Во април 2019 година вкупната потрошувачка по видови енергенти изнесува: 598.399 МWh електрична енергија, 7.529 мил. нм3 природен гас, 466.621 тон јаглен и 84.036 тони нафтени продукти, велат податоците на Државниот завод за статистика. Бруто-домашното производство на електрична енергија учествува со 66,6 % во бруто-домашната потрошувачка на електрична

Најголем пораст на прометот во услугите има во поштенските и курирски дејности

Најголем пораст на прометот во услугите има во поштенските и курирски дејности

Минатата година вкупниот индекс на прометот во услугите, во споредба со 2017 година, на годишно ниво изнесува 102.8, додека по тримесечја индексот во 2018 година се движи од 89.9 во првото тримесечје до 112.7 во четвртото тримесечје. Прометот од продажбата на услугите во првото тримесечје од 2019 година беше повисок отколку во првото тримесечје од

Што е кредит за рефинансирање?

Што е кредит за рефинансирање?

Кредити за рефинансирање се кредити што подразбираат замена на постоечкиот долг кон банката со нов кредит. Најчесто износот останува ист со исти средства за обезбедување, меѓутоа под различни услови како подолг рок на отплата, пониска каматна стапка, грејс период и слично. На овој начин добивате можност со нов кредит да подмирите еден или сите постоечки

Продолжуваат реформите во јавната администрација со поддршка на ЕУ

Продолжуваат реформите во јавната администрација со поддршка на ЕУ

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, денеска се обрати на конференцијата “Како понатаму? Реформите на јавната администрација по јунскиот Европски совет“. Во своето обраќање тој се осврна на реализираните активности во изминатите две години, како и на мерките кои се во завршна фаза. “МИОА работеше и на зајакнување

Шпаркасе Банка овозможи тргување со хартии од вредност на странските пазари

Шпаркасе Банка овозможи тргување со хартии од вредност на странските пазари

Во рамките на своето Одделение за работа со хартии од вредност, Шпаркасе Банка Македонија започна да ги нуди своите брокерски и старателски услуги во процесот на тргување со хартии од вредност на странските пазари. Во рамките на инвестициското работење, Банката на своите клиенти им нуди брокерски и старателски услуги во 25 земји и на повеќе од 30-ина

Српски студенти изработија формула со брзина на Ferrari

Српски студенти изработија формула со брзина на Ferrari

Повеќе од 200 студенти од различни факултети од Белград речиси една деценија креираат формули со модерен изглед. Студентите се дел од тимот Drumska strela, којшто секоја година прави нов болид, а годинава го креираа осмото по ред тркачко возило, пипува Е-капија . Новата формулата достигнува брзина од 140 километри на час, речиси како Ferrari, а зад

Неколку учтиви зборови што ќе ве направат инстантно допадливи

Неколку учтиви зборови што ќе ве направат инстантно допадливи

Секој сака да остави добар впечаток кај другите. Некој умее веднаш да биде харизматичен, но на останатите им е потребна малку помош. Во продолжение неколку фрази што треба да ги употребувате за да бидете подопадливи. Изгледаш убаво/одлично/релаксирано… Секоја пофалба што не е претерана остава добар впечаток.Сепак не правете го тоа ако не го мислите

Ресторан во Лондон нуди бесплатен појадок за своите гости

Ресторан во Лондон нуди бесплатен појадок за своите гости

Eggs & Bread, ресторан лоциран во Лондон на своите посетители им нуди појадок за којшто не мораат да платат доколку немаат пари. Местото работи на принципот “донирај колку можеш“, па така ако некој сака да плати остава сума во сандаче наменето за таа цел, така што не се знае кој платил и колку платил. Целта според сопственикот на локалот Гај Вилсон

Лани бесправно биле изградени 955 објекти

Лани бесправно биле изградени 955 објекти

Според податоците на Државниот завод за статистика, во текот на 2018 година, на територијата на земјава се регистрирани 955 бесправно изградени објекти. Според видот на објектот, бесправно се изградени 249 објекти за домување (26,1 %), 133 доградби, надградби и адаптации (13,9 %), 113 деловни објекти (11,9 %), 78 гаражи (8,2 %), 134 огради (14 %),