притисни ентер »

Извори

Бизнис регулатива

Комисијата за јавно-приватен дијалог го одржа редовниот состанок во Влaдата на Република Северна Македонија
Комисијата за јавно-приватен дијалог го одржа редовниот состанок во Влaдата на Република Северна Македонија

Комисијата за јавно-приватен дијалог го одржа редовниот состанок во Влaдата на Република Северна Македонија

На 29.10.2021 година се одржа состанок на Комисијата за јавно-приватен дијалог која ја сочинуваат четирите стопански комори моментално предводени од Извршниот директор на Сојузот на стопански комори на Македонија, г-а Христина Стојановиќ и Владата на Република Северна Македонија, во просториите на свечената сала при Владата на РСМ. За време на едночасовната

Комисијата за јавно-приватен дијалог го одржа редовениот состанок во Влaдата на Република Северна Македонија

Комисијата за јавно-приватен дијалог го одржа редовениот состанок во Влaдата на Република Северна Македонија

Денес Комисијата на јавно-приватен дијалог која ја сочинуваат 4рите стопански комори моментално предводени од претседателката на МАСИТ, г-ѓа Анета Пешева и Владата на Република Северна Македонија, во просториите на свечената сала при Владата. За време на средба та беа дискутира ни повеќе сегменти кои го засегаат бизнис секторот во државата. Имено,

Платформата за јавно-приватен дијалог одржа редовен состанок со претставниците на Влaдата на Република Северна Македонија

Платформата за јавно-приватен дијалог одржа редовен состанок со претставниците на Влaдата на Република Северна Македонија

Во текот на денешниот ден се одржа состанок на Комисијата на јавно-приватен дијалог која ја сочинуваат 4рите стопански комори моментално предводени од претседателката на МАСИТ, г-ѓа Анета Пешева и Владата на Република Северна Македонија, во просториите на свечената сала при Владата. За време на двочасовната средба се дискутираа повеќе сегменти кои

Платформата за јавно-приватен дијалог одржа регуларна средба со Владата на Република Северна Македонија

Платформата за јавно-приватен дијалог одржа регуларна средба со Владата на Република Северна Македонија

Во текот на денешниот ден се одржа состанок на Комисијата на јавно-приватен дијалог во состав на сите четири комори одржа состанок со Владата на Република Македонија. За време на средбата се дискутираа повеќе сегменти кои го засегаат бизнис секторот во државата. Имено, на состанокот, Заменикот на Претседателот на Владата задолжен за економски прашања,

Туристичките агенции во колапс, се придружуваат на протестот на угостителите

Туристичките агенции во колапс, се придружуваат на протестот на угостителите

16.04.2021, Скопје – Секторот туризам е еден од најпогодените сектори во периодот на пандемијата, за нашите државјани се затворени границите на речиси сите европски држави, а поради рестриктивните мерки на движење во другите држави, нема ниту странски туристи. Дополнително и капацитетите на објектите од овој сектор беа под извесни рестриктивни мерки

Извршната канцеларија на СКСЗМ, реализира обука за дигитален маркетинг

Извршната канцеларија на СКСЗМ, реализира обука за дигитален маркетинг

Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија во рамките на програмата за развој и зголемување на капацитетите на вработените, оддржа обука на тема дигитален маркетинг. Со оглед на самата динамика на современиот дигитален развој, оваа обука беше избрана како многу важна тема, каде обучувач беше Венхар Рамадани, познавач и корисник на најновите методи

Угостителите на протест се до исполнување на барањата за спас на секторот

Угостителите на протест се до исполнување на барањата за спас на секторот

15.04.2021, Скопје – Финансиската помош која се обезбедува за поддршка на реалниот сектор нема континуитет, а по цела година не постојат ни протоколи за работа за сите дејности кои би можеле да се почитуваат. Секторот угостителство се соочува со бројни предизвици, условите за работа не овозможуваат ни приходи за покривање на основните трошоци. Во такви

СКСЗМ им помага на компаниите за мобилизирање на фондови

СКСЗМ им помага на компаниите за мобилизирање на фондови

Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија организираше инфо-сесија за компаниите, на која се презентираше Законот за финансиска поддршка на инвестициите. Овој настан се оддржа во соработка со компанијата членка и истовремено стратешки партнер на Комората, СЕГ Холдинг. На оваа инфо-сесија, компаниите се информираа врз процесот на аплицирање за

Одржана средба помеѓу Управниот одбор на МАСИТ и дел од раководството на ВМРО ДПМНЕ

Одржана средба помеѓу Управниот одбор на МАСИТ и дел од раководството на ВМРО ДПМНЕ

На 14.04.2021, беше одржана средба помеѓу дел од членовите на Управниот одбор на МАСИТ предводени од Претседателката Анета Антова Пешева и дел од раководството на ВМРО ДПМНЕ предводено од Претседателот Христијан Мицковски. На средбата се дискутираше за состојбите во ИКТ индустријата и перспективите на овој сектор, при што од страна на Претседателката

Претседателката на Управниот одбор на МАСИТ одржа средба со министерот за финансии, Фатмир Бесими

Претседателката на Управниот одбор на МАСИТ одржа средба со министерот за финансии, Фатмир Бесими

Барањата на ИКТ индустријата поврзани со реформи во даночниот систем не застануваат. Вчера, претседателката на МАСИТ, Анета Антова Пешева имаше средба со министерот за финансии, г-дин Фатмир Бесими. На состанокот се дискутираше за даночната реформа и за акцискиот план за годинава во однос на Стратегијата за реформа на даночниот систем за периодот 2021-2025