притисни ентер »

Извори

Build

Нови 5,3 милиони денари за довршување на реконструкцијата на Чифте Амам
Нови 5,3 милиони денари за довршување на реконструкцијата на Чифте Амам

Нови 5,3 милиони денари за довршување на реконструкцијата на Чифте Амам

Националната галерија на Македонија распиша оглас за изведба на втората фаза од реконструкцијата и конзервацијата на објектот Чифте Амам во Старата скопска чаршија. Со проектот вреден 5,3 милиони денари е предвидено да се санираат оштетувањата од влагата во ентериерот и екстериерот на овој споменик на културата преку третман на фасадата и одредени

На 1 април работилница „Нови содржини за Старата скопска чаршија“

На 1 април работилница „Нови содржини за Старата скопска чаршија“

Работилницата „Нови содржини за Старата скопска чаршија“ ќе се одржи на 1 април, со почеток од 19 часот, во SkULL во чаршијата. Студентите од Архитектонскиот факултет при УКИМ со обработка на четири теми (Нови зелени површини; Нови јавни простори; Трансформација на паркинг простори; и Подобрување на пристапност и движење) ќе дадат свои предлози за

Со 4,9 милиони денари ќе се гради зип – лајнот на Скопското Кале

Со 4,9 милиони денари ќе се гради зип – лајнот на Скопското Кале

Град Скопје  објави тендер за избор на компанија што ќе го проектира, набави и гради зип – лајнот на Скопското Кале. Оваа надворешна содржина за спортување ќе има почетна станица под Музејот на современа уметност, ќе оди преку реката Вардар и ќе завршува на кејот во близина на фудбалскиот стадион. Проектот е во вредност од 4,9 милиони денари. Зип –

Летањето дронови за откривање на загадувачите на воздухот во Скопје одложено за наесен

Летањето дронови за откривање на загадувачите на воздухот во Скопје одложено за наесен

Дронот со кој ќе се откриваат загадувачите на воздухот во Скопје ќе се набави за следната зимска сезона. Откако годинава неуспешно заврши првиот тендер , Центарот за развој на Скопскиот плански регион денеска распиша втор тендер за спроведување на системот за четиридимензионално следење на загадувањето на воздухот во главниот град. Проектот вреден

Објавен тендерот за реализација на проектот „Скопје паметен град“

Објавен тендерот за реализација на проектот „Скопје паметен град“

Град Скопје денеска го објави тендерот за реализација на проектот „Скопје паметен град“, со кој би се набавил и имплементирал систем за паметно осветлување и платформа за дигитален град. Со претстојниот тендер проценет на речиси 400 милиони денари е предвидено да се набават и инсталираат 9.286 ЛЕД светилки, со што ќе се обезбеди заштеда на електрична

Ништо од реконструкцијата на Универзална сала за годинава

Ништо од реконструкцијата на Универзална сала за годинава

Повторно се одложува реконструкција на Универзална сала, бидејќи за оваа намена не се предвидени средства во буџетите на Градот Скопје и Министерството за култура. Како што јавува порталот СДК.МК , изработените три проекти се несоодветни и во наредниот период ќе се доразработат за да се пронајде оптимално решение за објектот. Градските власти и надлежното

Охрид СОС: Општината повторно ќе легализира дивоградби на атрактивни локации

Охрид СОС: Општината повторно ќе легализира дивоградби на атрактивни локации

Граѓанската иницијатива „Охрид СОС“ денеска ја обвини општина Охрид дека се подготвува за матна легализација на дивоградби на атрактивни локации долж езерото. „Зачудува како земјиште во сопственост на Република Македонија, во Трпејца кај авто-кампот „Андон Дуков“, во Велестово и на други локации каде нема изградени објекти се става во категорија „вклопување

360 милиони денари за довршување на автопатот Миладиновци – Штип

360 милиони денари за довршување на автопатот Миладиновци – Штип

Јавното претпријатие за државни патишта денеска распиша тендер за изведувач што ќе ги изврши градежните работи за докомплетирање на изградбата на автопатот Миладиновци – Свети Николе – Штип долг 47 километри. И покрај тоа што веќе неколку пати беше најавено дека ќе се пушти во функција, со тендерската постапка се бара изведувач за докомплетирање на

Скопје се приклучува на мрежата на зелени градови

Скопје се приклучува на мрежата на зелени градови

Скопската градска власт во соработка со Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) во наредните 13 месеци ќе работи на проектот „Акциски план Скопје Зелен Град“. Скопје ќе биде првиот град од земјава што ќе се приклучи на мрежата на зелени градови, со што ќе се фокусира на низа предизвици во рамките на урбаниот одржлив развој и животната средина во

До јуни ќе се заврши реконструкцијата на патот Гостивар – Кичево

До јуни ќе се заврши реконструкцијата на патот Гостивар – Кичево

Министерот за транспорт и врски Горан Сугарески денеска изврши увид во реконструкцијата на магистралниот пат Гостивар – Кичево. Во моментов се работи на поставување на нов асфалтен слој на потегот од Колари до Кичево, со што до јуни во целост ќе се комплетира реконструктивниот зафат на постојниот патен правец. Активностите на терен започнале во октомври