притисни ентер »

Извори

Cooltura

IN MEMORIAM: Почина Кирил Ценевски
IN MEMORIAM: Почина Кирил Ценевски

IN MEMORIAM: Почина Кирил Ценевски

Кирил Ценевски по многу параметри е единствена појава во македонската кинематографија. Контроверзноста слободно може да фигурира како негово средно име. Уште со првиот филм, ЦРНО СЕМЕ, ги освои не само најбитните награди на фестивалите во тогашна Југославија, туку е и прв македонски игран филм кој учествувал и бил наградуван на интернационални филмски

„Портрет на градот” – изложба на фотографии на Денис Јагџи

„Портрет на градот” – изложба на фотографии на Денис Јагџи

Архитектурата на градот Скопје поминувала низ многу периоди на својот развој. Поради сите овие промени што градот ги претрпувал, ги претрпува и ќе ги претрпува и тоа не само директнo со градење или рушење на објекти, туку и со мали промени и можеби додавање други елементи во просторот околу самите објекти који ја менуваат нашата перцепцијата кон нив

„Портрет на градот” – изложба на фотографии на Денис Јагџи

„Портрет на градот” – изложба на фотографии на Денис Јагџи

Архитектурата на градот Скопје поминувала низ многу периоди на својот развој. Поради сите овие промени што градот ги претрпувал, ги претрпува и ќе ги претрпува и тоа не само директнo со градење или рушење на објекти, туку и со мали промени и можеби додавање други елементи во просторот околу самите објекти који ја менуваат нашата перцепцијата кон нив

На денешен ден: Почина Борко Лазески

На денешен ден: Почина Борко Лазески

Лазески е македонски академски сликар, познат мозаичар, а најпознат е по своите фрески изведени во Скопје, Кичево, Велес, но и во Мексико сити. Еден е од основачите на Друштвото на ликовните уметници во Прилеп. Во 1944/45 година зема активно учество во формирањето на ДЛУМ и Уметничката школа во Скопје. Тој е воедно и еден од првите професори на новоформираната

На денешен ден: Почина Вангел Наумовски

На денешен ден: Почина Вангел Наумовски

Овој охридскиот сликар, кого Салвадор Дали го нарече „сликар од бајките“, се поврзани повеќе епитети – тој кај нас и во светот е секогаш претставуван како уникатен пример на сликар на чудесниот свет на длабочините на езерото и комплексноста на космосот, на задоволството, жената и љубовта… Неговите поетски слики со виртуозен потег го доловуваат светот

Градот Скопје со субвенции за алат на занаетчиите од Чаршијата

Градот Скопје со субвенции за алат на занаетчиите од Чаршијата

Повикот ќе се реализира по принципот „прв дојден, прв услужен“ и ќе трае до 20.12.2019 година. Субвенционирани ќе бидат само докажаните трошоци за предвидените намени настанати во периодот од 01.01-20.12.2019 година. На овој јавен повик право на учество имаат: • Занаетчии кои не добиле буџетски средства од проекти за субвенционирање од други извори;

Репертоар на кино Милениум 13.06-19.06

Репертоар на кино Милениум 13.06-19.06

ЧЕТВРТОК (13.06) 15:00- АЛАДИН (ALADDIN) -128’ 17:30 –ГОДЗИЛА: КРАЛОТ НА SВЕРОВИТЕ (GODZILLA: KING OG THE MONSTERS)-131’ 20:00- -ЛУЃЕ ВО ЦРНО: ИНТЕРНАЦИОНАЛА (MEN IN BLACK: INTERANATIONAL) -115’ ПРЕМИЕРА 22.00 – ИКС –МЕН МРАЧНИОТ ФЕНИКС (X –MEN: DARK PHOENIX) -113’ ПЕТОК (14.06) 15:00- АЛАДИН (ALADDIN) -128’ 17:30 –ГОДЗИЛА: КРАЛОТ НА SВЕРОВИТЕ (GODZILLA:

Македонскиот павилјон „Оваа зграда зборува (на) вистина” добитник на „Златна Трига“ на Прашкото квадриенале 2019

Македонскиот павилјон „Оваа зграда зборува (на) вистина” добитник на „Златна Трига“ на Прашкото квадриенале 2019

„Оваа зграда зборува (на)вистина“ е дело на уметникот Филип Јовановски и кураторката Ивана Васева, продуцирано од Музеј на град Скопје и неговата директорка Фросина Зафировска и беше во конкуренција со 79 земји од светот. Интернационалното жири гласаше во широк спектар на категории, вклучувајќи изложбено искуство, најветувачки студент талент, најдобар

Луан Бајрактари, Газменд Ејупи, Дритон Селмани, Алберт Алгајер и Фатмир Мустафа – Карло со проектот „Магла“ во Мала станица

Луан Бајрактари, Газменд Ејупи, Дритон Селмани, Алберт Алгајер и Фатмир Мустафа – Карло со проектот „Магла“ во Мала станица

Изложбата е под кураторство на Ави Лубин, мошне познат израелски куратор и истовремено овогодинешен куратор на израелскиот павилјон на Венецијанското биенале. Учесници на изложбата се четворица косовски и еден австриски уметник (Луан Бајрактари, Газменд Ејупи, Дритон Селмани, Алберт Алгајер и Фатмир Мустафа – Карло), организирана во соработка со Националната

Да му помогнеме на Лео

Да му помогнеме на Лео

Три месеци подоцна направена му е втора операција при која е затворена илеостомата и отворена е биполарна колостома. Два месеци подоцна, Лео е примен повторно на детската клиника, со зголемен обем на главата, со дијагноза Хидроцефалус. На Лео му е направен и трет оперативен зафат, овој пат на главата, по што Лео е пуштен дома. Бидејќи неговата целосна