притисни ентер »

Извори

Дума

Кавадаречкото село Марена доби детска градинка
Кавадаречкото село Марена доби детска градинка

Кавадаречкото село Марена доби детска градинка

Околу 30 деца ќе бидат згрижени во просториите на детската градинка во селото Марена. Овде се изврши целосна реконструкција на старото училиште, а од денеска започна да работи објектот “Петар Пан“. Родителите од Марена и селото Глишиќ кои своите деца ги носеа на градинка во Кавадарци, сега тоа ќе го прават многу поблизу,  до своето место на живеење

Градскиот базен во Велес доби потенцијален закупувач

Градскиот базен во Велес доби потенцијален закупувач

На електронското јавно наддавање за закуп на Градскиот базен, во сопственост на општината, што денеска се одржа во Општина Велес, се јави еден понудувач. На наддавањето постигната е цена од 61.000 денари за месечна закупнина на базенот. Иако почетната цена на јавното наддавање изнесуваше 74.000 денари единствениот наддавач сепак ја симнал цената на

Советот на Општина Велес ќе издвои 15 милиони денари од буџетот за реализација на пет инфраструктурни проекти во општината

Советот на Општина Велес ќе издвои 15 милиони денари од буџетот за реализација на пет инфраструктурни проекти во општината

Советот на општина Велес , на денешната седница, ќе донесе Одлуки за одвојување на финансиски средства за учество во добиени проекти на Општина Велес со кои, според советничката група на СДСМ и коалиционите партнери, ќе се решат дел од децениските проблем на граѓаните на општина Велес. - Благодарение на одобрен проект од Агенцијата за финансиска поддршка

15-20 денари за килограм праски

15-20 денари за килограм праски

Зависно од квалитетот, килограм праска во Росоман се откупува по цена од 15 до 20 денари. Проблеми со пласманот нема, потврдија денеска претставници од МЗШВ, заедно со градоначалникот на Росоман, државниот инспекторат за земјоделство и Државната финтосанитарна лабораторија, кои ги посетија откупните пунктови во Росоман. „Околу 60 отсто од вкупниот

Шеесет сиромашни семејства во Велес добија хуманитарна помош за своите деца

Шеесет сиромашни семејства во Велес добија хуманитарна помош за своите деца

Шеесет сиромашни семејства во Велес добија млеко, бебешко млеко во прав, бебешки кашички и бебешко млеко со додатоци . Хуманитарната помош ја обезбеди Банката за храна на Македонија преку програмата „Храна за сите“. За Велес, Ленче Здравкин ја превзеде количината на бебешко млеко во прав, бебешки кашички и бебешко млеко со додатоци од складот на Банката

Родната куќа на браќата Петкович во Башино село

Родната куќа на браќата Петкович во Башино село

Во Башино село не навраќам често, иако се наоѓа на само неколку километри од Велес. Но, oва доаѓањето беше со повод, ја барав родната куќа на двајцата браќа, Константин и Андреа Петкович, познати преродбеници и дипломати во служба на Русија, кои се родени тука. Тие во селото се познати, дури и име на улица добиле како подарок од своите луѓе, а приказната

Нови изданија на Стрип центарот на Македонија

Нови изданија на Стрип центарот на Македонија

Стрип центарот на Македонија со седиште во Велес го продолжува континуитетот на стрип изданија на македонски јазик. Издадени се стрип книгите „ ХАВАНА САД“ од Гани Јакупи од Косово , „РЕКВИЈЕМ“ од авторите Марко Стојановиќ, Марко Николиќ и Дејан Ненадов од Србија како и „1990-1999 ВИЗУЕЛНА ХРОНИКА НА МАКЕДОНСКИОТ СТРИП“ од Александар Стеванов , од

Почит на Рацин на Лопушник - заврши првиот планинарски марш во чест на поетот

Почит на Рацин на Лопушник - заврши првиот планинарски марш во чест на поетот

По шест денови учество во планинарски марш од Велес до Лопушник, посветен на великанот Коста Солев Рацин, тринаесетте македонски планинари заедно со шестмината учесници задолжени за логистичка поддршка, како и учесниците во одредени рути, во четвртокот, на 13 јуни ,пристигнаа на местото на трагичното загинување на Рацин. Тие испешачија рута долга 170

Авионско прскање против комарци, во четврток, и во Општина Чашка

Авионско прскање против комарци, во четврток, и во Општина Чашка

Во раните утрински часови, на 13 јуни, поточно од 06.00 часот до 07.00 часот на територијата на Општина Чашка, со широкопојасен инсектицид одобрен од Бирото за лекови, ќе се врши прва дезинсекција на населените места и јавни површини на подрачјето на општината за 2019 година. „ Со Авиотретманот ќе бидат опфатени следните населени места: Населба Чашка,

На девет значајни инфраструктурни проекти ќе работи Општина Велес во претстојниот период

На девет значајни инфраструктурни проекти ќе работи Општина Велес во претстојниот период

Освен на реализацијата на „Смарт Езеро Младост- Прва иновативна туристичка атракција во Македонија“ финансиран од ЕУ преку ИПА програмата, раководен од Светска банка (ЛРЦП) кој вкупно чини 61.972.09, 00 денари додека општината учествува со сопствени средства во висина од 5.049.000,00 денари, вториот проект од меѓународен донатор е „Велес без бариери“