притисни ентер »

Извори

Емитер

Радиоаматерски собир во Крушево
Радиоаматерски собир во Крушево

Радиоаматерски собир во Крушево

На 14 септември, сабота, во манастирот Св. Спас во близина на Крушево, се одржа “Радиоаматерски собир 2019“, во организација на Радиоаматерскиот сојуз на Македонија. Рубрика: Телекомуникации Соработник: Миле Кокотов Датум: Понеделник, 16 Септември, 2019 - 13:00 Image: Сите учесници на радиоаматерскиот собир во Крушево Сите учесници на радиоаматерскиот

Прв меѓународен Бланик куп Куманово 2019
Прв меѓународен Бланик куп Куманово 2019

Прв меѓународен Бланик куп Куманово 2019

По дваесет години на спортскиот аеродром Аџитепе во Куманово повторно се одржа натпревар на најдобрите едриличари од нашата република и од просторите на поранешна Југославија. Кумановските едриличари често настапуваат на натпревари во Босна и Србија во категоријата прецизно слетување, а стекнатите искуства сега ги употребија во организацијата на првиот

Камелеонска преобразба на објектите

Камелеонска преобразба на објектите

Сакате да купите патики, масичка, мебел, па можеби и автомобил во одредена боја, а во понудата отсуствува токму вашиот фаворит. Не очајувајте, се чини дека наскоро ќе можете самите да ја “исправите“ оваа грешка. Рубрика: Индустриски дизајн Соработник: Невенка Стојановска Датум: Четврток, 12 Септември, 2019 - 10:00 Image: технологија на печатење 3Д

Поглед во внатрешноста на окото

Поглед во внатрешноста на окото

Во прилог ви нудиме своевиден поглед во внатрешноста на човековото око, поточно во мрежницата. Секоја од точките претставува една клетка, а вкупно има околу 20 000 точки. Оние обоени во иста боја претставуваат клетки од ист тип. Рубрика: Биологија Соработник: Невенка Стојановска Датум: Среда, 11 Септември, 2019 - 10:00 Image: анатомија биологија око

723 + зенер-диода = фалично напојување

723 + зенер-диода = фалично напојување

Како нашиот соработник Горан Џамбазов направи корекција на напис објавен во Електор пред повеќе од 40 години Рубрика: Електроника Соработник: Горан Џамбазов Датум: Вторник, 10 Септември, 2019 - 18:15 Image: Видеото на Горан Џамбазов µa723 uA723 LM723 зенер диода Електор Elektor лабораториско напојување DC power supply електроника Некогаш доаѓаат периоди

Ајнштајновата теорија и двојните пулсари

Ајнштајновата теорија и двојните пулсари

Пулсарите се вид неутронски ѕвезди, односно згуснати остатоци од ѕвезди што откако го истрошиле сето нивно нуклеарно гориво, под дејство на сопствената гравитација, колабирале до состојба во која неутроните од нивните атомски јадра меѓусебно се допираат, па оттука се познати и како неутронски ѕвезди. Рубрика: Астрономија и астронаутика Соработник:

Идентификувани галаксии од времето на најраниот универзум

Идентификувани галаксии од времето на најраниот универзум

Во астрономијата постојано се присутни нови научни откритија. Најновото откритие на астрономите гласи: “идентификувани се галаксии, т.н. темни галаксии, со потекло од најраниот животен период на универзумот”, односно од периодот само 1,5 – 2 милијарди години од почетокот на универзумот по Големиот Прскот (Big Bang)". Да се потсетиме, според современите

Слика на Марс свртена наопаку

Слика на Марс свртена наопаку

Сликите од космичките објекти – ѕвездите, планетите, месечините... – вообичаено е да се покажуваат со Северниот пол нагоре, Јужниот пол надолу, и со екваторот во средина, помеѓу нив. Меѓутоа првата слика, којашто ја гледаме во прилог подолу, а која покажува дел од површината на Марс, е исклучок. Рубрика: Астрономија и астронаутика Соработник: Петар

Не постои единствен “геј ген“

Не постои единствен “геј ген“

Едно ново истражување открива дека не постои еден генетски фактор којшто влијае на сексуалната ориентација. Како што велат тие, бидејќи сме луѓе, постојат многу фактори... Рубрика: Биологија Соработник: Невенка Стојановска Датум: Среда, 4 Септември, 2019 - 10:45 Image: хомосексуалност ЛГБТ геном генетика истражување Истражувањето во коешто биле опфатени

Чудни микроби откриени во најстарата вода на Земјата

Чудни микроби откриени во најстарата вода на Земјата

Теоријата дека длабоко во утробата на Земјата се крие сосема непознат свет е одамна присутна во научните кругови, а била инспирација и за повеќе научно-фантастични раскази и романи, меѓу кои и прочуениот роман на Жил Верн “Патување во центарот на Земјата”. Рубрика: Биологија Соработник: Невенка Стојановска Датум: Вторник, 3 Септември, 2019 - 14:00

Конструиран нов MOSFET транзистор со досега незамислива моќност!

Конструиран нов MOSFET транзистор со досега незамислива моќност!

Од година во година производителите на полуспроводнички електронски елементи настојуваат да конструираат полуспроводници со што помала површина, со што помала потрошувачка на електрична енергија, а да постигнуваат што поголема густина на моќност и ефикасност. Рубрика: Електроника Соработник: Миле Кокотов Датум: Вторник, 3 Септември, 2019 - 10:15 Image: