притисни ентер »

Извори

Index

Колку е паметен Шерлок Холмс?
Колку е паметен Шерлок Холмс?

Колку е паметен Шерлок Холмс?

Шерлок Холмс е веројатно најпознатиот измислен детектив и еден од најпознатите и лесно распознатливите литературни ликови на сите времиња. Во делата Шерлок Холмс се опишува себеси како „советодавен детектив“ („consulting detective“), експерт кај кого се оди во случаи кои се премногу тешки за обичните иследници; тој ја има способноста многу пати да

Кои стрипови се адаптирани во цртани?

Кои стрипови се адаптирани во цртани?

Има многу цртани кои се базирани на стрипови. Познатите Супермен , Бетмен , Спајдермен и други, се всушност стрипови. Бидејќи порано немало толку развиена технологија, или пак имало но била скапа за употреба, се произведувале стрипови од кои најпознати се горе наведените. По многу години успех овие стрипови, кои највеќе се за суперхерои, адаптирани

Какви обичаи при погреб имаат народите низ светот?

Какви обичаи при погреб имаат народите низ светот?

Погребот претставува ритуално положување на човековите останки. Практиката често е со намера да овозможи влез на мртовецот во задгробниот живот. Погребувањето во гробови датира најмалку од пред 125.000 години. Видот на гробови варира од мали гробови, до големи камени гробници како што се пирамидите. Пештерите долго време биле користени за погребување

Како се оформува карактерот?

Како се оформува карактерот?

Карактерот е целина на однесувањето и емотивните одлики на една личност. Карактерот ги опфајќа расположенијата, односите, мислењата, мотивациите, како и стилот на мислење, набљудување, зборување и дејствување на една личност. Претставува дел од тоа што ја прави секоја личност поинаква од другите. Теориите на карактерот постојат во поголемиот дел од

Зошто на секој патент има YKK?

Зошто на секој патент има YKK?

На облеката практично нема патент без ознаката YKK. Зошто? Оваа кратенка YKK доаѓа од името на јапонската компанија "Yoshida Kogyo Kabushikikaisha", односно "Yoshida Industries Limited". Компанијата била основана во 1934 година, а ја основал Тадао Јошида. Денес има над 206 фабрики во 52 земји. Дневно прават околу 7 милиони патенти, околу 90 проценти

Дали сте знаеле дека? (дел 1)

Дали сте знаеле дека? (дел 1)

–        Домашната мува зуи во средна октава, тон Ф? –        Сегашните стандардни лименки настанале во 1957 година? –        Групата Симпли Ред го добила името поради љубов кон фудбалскиот клуб Манчестер Јунајтед? –        Лавовите се единствените вистински друштвени мачки и воглавно сите женки во групата се во крвно родство? –        Комарците повеќе

Кои својства ги има платината?

Кои својства ги има платината?

Платината, обично, се наоѓа како легура од 80 до 90% чистота во слоевити наслаги или поретко во комбинација со арсеникот и сулфурот. Незаменлива е за работа на високи температури и во лабараториите за електроди, садови и електронски контакти кои се отпорни на хемикалии дури и кога се многу жешки. Платината се користи во заботехничките легури и хирушките

Дали сте знаеле што е ураган???

Дали сте знаеле што е ураган???

Ураган е жестока тропска бура со ветер кој дува спирално кон внатре, каде се наоѓа средиштето со низок притисок, таканаречено око на ураганот . Некој урагани остануваат на океанот и траат неколку дена некој траат три до пет недели и ги пустошат островите и бреговите со див ветар, буроносен дожд и џиновски бранови. Бура во создавање може да помине 2000

Сте слушнале за затемнување на Месечината?

Сте слушнале за затемнување на Месечината?

Додека Месечината кружи околу Земјата, таа повремено влегува во нејзината сенка – појава што е позната под името затемнување на Месечината. Затемнувањата не се случуваат секој месец, зашто рамнината на орбитата на Месечината околу Земјата не се поклопуваат со рамнината на Земјината орбита околу Сонцето. Затемнувањето на Месечината се случува два или

Која држава има повеќе овци од луѓе?

Која држава има повеќе овци од луѓе?

Во Австралија, полесно е да најдеш овца отколку човек. Во Австралија има околу 148 милиони овци во осумдесетите години на минатиот век, додека  човечката популација изнесува 14,4 милиони. Значи, на овој континент може да се сретнат повеќе од десет пати овци отколку луѓе, односно на секој човек има по десет овци. Ова не изненадува бидејќи Австралија