притисни ентер »

Извори

Капитал

Еуростандард банка престанува со работа – штедачите ќе бидат обесштетени
Еуростандард банка престанува со работа – штедачите ќе бидат обесштетени

Еуростандард банка престанува со работа – штедачите ќе бидат обесштетени

Народната банка ја укина дозволата за основање и работење на „Еуростандард банка“ АД Скопје. Депозитите на граѓаните во „Еуростандард банка“ АД Скопје се осигурени и ќе бидат обесштетени од Фондот за осигурување на депозити.  Клучните проблеми на Еуростандард банка АД Скопје се одраз на слабости од минатиот период, а не на тековните состојби, велат

Singular тимот од Скопје освои меѓународна награда за иновативна технологија
Singular тимот од Скопје освои меѓународна награда за иновативна технологија

Singular тимот од Скопје освои меѓународна награда за иновативна технологија

Singular е една од IT компаниите во Македонија што развива производ од сам почеток до крај. Софтверот за спортско обложување е целосно изработен од страна на тимот во Скопје почнувајќи од R&D процесите, развој на производот, и тестирање па се до финалната испорака и пост-продукциско одржување. На шести август компанијата Singular со седиште во Малта

Balance, житни барови на Винчини: иновативните и здрави производи се новиот тренд во прехрамбената индустрија

Balance, житни барови на Винчини: иновативните и здрави производи се новиот тренд во прехрамбената индустрија

Од неодамна, понудата на нивниот бренд Vincinni е зголемена со житните барови Balance, кои претставуваат здрава и слатка алтернатива погодна за консумирање како мал оброк, ужина меѓу оброци или како вкусен десерт. Прехранбената индустрија се наоѓа среде мала, но значајна револуција предизвикана од неколку фактори. Во скоро сите сегменти се менуваат

Избрани 40-те компании кои ќе добијат поддршка за отворање на нова е-продавница

Избрани 40-те компании кои ќе добијат поддршка за отворање на нова е-продавница

Избраните апликанти ќе добијат помош за отворање на своја е-продавница со сопствено софтверско решение или како дел од постоечки локален онлајн пазар.  Проектот се реализира од страна на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија, со поддршка на Проектот на УСАИД за развој на деловниот екосистем Четириесет домашни компании ќе добијат неповратна финансиска

Речиси 40% од македонските граѓани плаќале туристички аранжмани преку интернет

Речиси 40% од македонските граѓани плаќале туристички аранжмани преку интернет

Преку 60% од Македонците купувале облека и обувки онлајн, а 59% плаќале сметки за комуналии и сл., покажува истражувањето на Visa. Повеќе од третина од Македонците, или 38%,  ги резервираат и плаќаат патните аранжмани преку интернет. Лидер во регионот на оваа тема е Албанија, каде што дури 45 % од корисниците на картички, вршат онлајн плаќање и купување

Развојната  банка  ја повлече првата половина од 50,9 милиони евра за евтините кредити за домашните компании

Развојната  банка  ја повлече првата половина од 50,9 милиони евра за евтините кредити за домашните компании

Досега, од кредитната линија ЕИБ фаза 5 која изнесува 100 милиони евра се повлечени пет транши во вкупен износ од 74,7 милиони евра со кои се поддржани 251 проекти на домашни компании со кои се вработуваат 629 лица. Денеска, Развојната банка на Северна Македонија ја повлече првата половина од 50,9 милиони евра за евтините кредити за домашните компании

Четири банки со вкупно 72 милиони евра ќе го кредитираат градењето на третиот најголем шопинг мол во регионов  – East Gate Mall во Скопје

Четири банки со вкупно 72 милиони евра ќе го кредитираат градењето на третиот најголем шопинг мол во регионов – East Gate Mall во Скопје

East Gate Mall е дел од модерниот и современ повеќенаменски комплекс Скопје East Gate, кој e распространет на преку 15 хектари земјиште и опфаќа трговски центар, резиденцијален комплекс и канцелариски парк со вкупна планирана бруто изградена површина од над 500.000 м2, со што претставува најголемиот повеќенаменски проект во недвижности во државата

Алкалоид со раст на продажбите од 10% и добивката од 11% во првите шест месеци

Алкалоид со раст на продажбите од 10% и добивката од 11% во првите шест месеци

Инвестициите се двојно зголемени , во износ од над 841 милиони денари и реализирани се  111 нови вработувања во периодот јануари-јуни 2020 г. Според единечниот биланс на успех, во периодот јануари-јуни 2020 година, продажбите на Алкалоид достигнуваат 4.740.145.403 денари, што е за 15% повеќе во споредба со истиот период од минатата година. Вкупните

Мукаетов: Поминуваме низ еден стрес тест – индивидуален и колективен

Мукаетов: Поминуваме низ еден стрес тест – индивидуален и колективен

Првиот човек на „Алкалоид“, Живко Мукаетов за Рес публика вели дека пандемијата го промени односот кон семејството и тоа на подобро. На луѓето им даде време повеќе за разговор и да се грижат едни за други. За бизнисите пак, вели дека ги натера да се прилагодуваат, особено кон неизбежната дигитализација. „Факт е дека ни беше наметнато едно ново нормално

Проф.д-р Ванчо Чифлиганец прогласен за Личност за 2019 година од страна на новинарите од Истокот

Проф.д-р Ванчо Чифлиганец прогласен за Личност за 2019 година од страна на новинарите од Истокот

Регионалниот центар на новинарите од Источна Македонија, во склоп на ЗНМ, на свеченост во Берово под наслов „Ноќ на источните оскари“, му додели признание на проф.д-р Ванчо Чифлиганец за личност за 2019 година. „Кога ќе се рече проф.д-р Ванчо Чифлиганец, веднаш се мисли на личност чија судбина е да прави успех. Успех кој е од огромно значење за локалната,

НЛБ Банка со поддршка за микро и малите претпијатија преку проектот НЛБ Рамка за помош

НЛБ Банка со поддршка за микро и малите претпијатија преку проектот НЛБ Рамка за помош

Преку оваа иницијатива, НЛБ Банка ќе им овозможи на микро и малите претпријатија поддршка преку бесплатно рекламирање и промовирање на нивните продукти и услуги преку различни медиуми. НЛБ Банка го започнува проектот „НЛБ Рамка за помош“ како одговор на актуелните случувања и неизвесните економски услови поради пандемијата со вирусот COVID-19, а со