притисни ентер »

Извори

Крајбрежје

Денови полни топлина – Ирена Блажеска Дончева
Денови полни топлина – Ирена Блажеска Дончева

Денови полни топлина – Ирена Блажеска Дончева

Ги сакам овие денови Полни со срца растреперени Сите трчкаат таму каде што топлината Во срцето се населила Таму каде што и најсилната снегулка Во душата омекнала Ги сакам овие денови Мирисаат на семејство На љубов На прегратки На добрини И надежи разгорени низ светулки Преку накитени елкички И нежни книжни навики. Сè мириса на празници Сè потсетува

Жената ја створил Бог последна

Жената ја створил Бог последна

Жената ја створил Бог последна За да ги згрижи сите тајни За да ја обои секоја тага За да ја натопи секоја жедна уста Со млеко од божествена амброзија. Жената ја створил Бог последна За да биде Атлас кој Земјата ја држи Да ги лечи раните на сите незнабожци Да ги успива сите оние кои немаат соништа Да им влее надеж на сите оние Кои го напуштиле светов

Името на ѕвездата – Влада Урошевиќ
Името на ѕвездата – Влада Урошевиќ

Името на ѕвездата – Влада Урошевиќ

Понекогаш јас именувам некоја ѕвезда не знаејќи дека е тоа име на една жена. (Во нејзиниот сон огнот зафаќа милијарди гнезда на птиците што немаат крила да се кренат.) Понекогаш јас именувам некоја ѕвезда не мислејќи дека изговарам име на град еден. (Среде плоштадот големиот гуштер со отровна жлезда наредува да му се доближат децата наредени.) Понекогаш

Песна љубовна – А. Лефкоска

Песна љубовна – А. Лефкоска

Ме праша зошто си посебна, Ти реков: Од очите ти растат цвеќиња, од усните вино од малини опива, косата ти е утринска дождовница, кожава што нежно ја поросува, мирисот со цветови зборува, а гласот и ветрот најлут го радува. Ме праша зошто си посебна, Ти реков: Ме смируваш ко песна приспивна, ме водиш низ секоја бура и неволја, насмевот твој – сјај

Која била Жозефин Бејкер, првата жена црнка која почива во парискиот Пантеон?

Која била Жозефин Бејкер, првата жена црнка која почива во парискиот Пантеон?

Овие неколку дена се рашири веста за г-ѓа Бејкер, црнка,  која стана една од најдинамичните и највлијателните луѓе во историјата, еден факт, што Франција, нејзината сакана посвоена земја, го знаеше веќе еден век. По речиси една деценија застапување од страна на нејзиното семејство, францускиот претседател, Емануел Маркон, конечно се согласи да ги пренесе

Куќа – Октавио Пас

Куќа – Октавио Пас

Куќи што одат и идат по моето чело, семиња закопани што зреат под моиве клепки, куќи веќе претворени грст приказни и фотографии, минливи градби од одрази виснати врз водата на времето во овој долг миг во кој некои очи ја минуваат сметени страницава: јас низ нив чекорам во себеси, лампа сум во нивните празни соби и се палам и гасам како душа. Сеќавањето

Декември – мирисаш на надеж ти – Ирена Блажеска Дончева

Декември – мирисаш на надеж ти – Ирена Блажеска Дончева

Овие денови Ми мирисаат на надежи низ очите испратени Во срцата закотвени. Мириса моќно на гранчиња цимет Во чајот потопени Низ топлина разнесени Мириса на снег Со мирни палавштини И слатки  насмевки Мириса на домови И мисли низ огниште расфрлени. Мириса сè на нас На души полни љубовни воздишки На срца полни со мотивации И очи светкави од среќни дни

Собата на спомените – Виолета Јовановска

Собата на спомените – Виолета Јовановска

,,Собата во која 365 дена, атомите на болката од својата душа Петра ги запишуваше.” Прозорецот на таа проклета и студена соба, постојано беше отворен. Топлината на сончевите зраци ги топеше солзите, кои беа како печат на корицата со боја на црвено вино, од тефтерот, каде што ги запишуваше сите спомени, болни, тажни, радосни… Свежиот воздух ги допираше

Стихозбирката „Снежни стихови“ како хуманитарен проект организиран од Софија Петковска која ги спои хуманоста и поезијата

Стихозбирката „Снежни стихови“ како хуманитарен проект организиран од Софија Петковска која ги спои хуманоста и поезијата

По повод излегување од печат на книгата „Снежни стихови“ поразговараме со поетесата Софија Петковска која е иницијатор за да се реализира проекетот од хуманитарен карактер. Имено, учество во стихозбирката имаат земено повеќе автори, а за подетално прочитајте го разговорот во продолежние. Софија, ти си дипломиран педагог, на читателите си им позната

Снег – Блаже Конески

Снег – Блаже Конески

Завева белиот снег неколку привични пата. Долу пред мојата врата гинат белокрили јата тихо во спокој мек. Белиот небесен снег реди еднолична сказна, дека е душава празна, сама пред осуда мразна – кажува белиот снег. Шепоти: сам си, сам. А јас се спремам назад, нозеве пак да газат патишта што се мразат – до денот, што го знам.

Стар ѕвезден пијалак – Влада Урошевиќ

Стар ѕвезден пијалак – Влада Урошевиќ

Орион, убиец на ѕверовите, сè уште демне над ридот: три сјајни ѕвезди на појасот му стојат. Откако со тешко вино го опил, Ојнопион му го зел видот, но тој сè уште на небото ја нека скорпијата своја. Додека лежите на грб небото е мешина со вино. Ѕвездени животни псружат над полето летно. Поради Меропа, Ојнопион, на Дионис синот, со бесконечност ве опива,

Како пајачињата го украсиле Божиќ – Германска легенда

Како пајачињата го украсиле Божиќ – Германска легенда

Многу одамна во Германија, една жена ја чистела куќата за Божиќ. Сите пајаци што биле во куќата за да му избегаат на метлата, побегнале и се скриле во поткровјето. На Бадниковата вечер полека слегле да ѕирнат што се случува во дневната и кога ја здогледале светкавата Божиќна Елка се воодушевиле. Полека, сите пајачиња радувајќи се, се искачиле врз