притисни ентер »

Извори

Македонска Нација

На Заев не му е гајле што Европа не сака да го види на преговарачка маса
На Заев не му е гајле што Европа не сака да го види на преговарачка маса

На Заев не му е гајле што Европа не сака да го види на преговарачка маса

На Заев не му е гајле што Европа не сака да го види на преговарачка маса Зоран Заев минатата година најави дека добил датум за преговори. Во владиниот авион прослави дека преговорите со ЕУ ќе почнат овој јуни и замина да се разлади на море во Грција. Годинава нема ниту “п” од преговори, а на Заев не му бегаат грчките плажи или развозувањето со скапите

ВМРО-ДПМНЕ,Граѓаните ниту виделе, ниту ќе видат аир од Заев и најнеспособната влада

ВМРО-ДПМНЕ,Граѓаните ниту виделе, ниту ќе видат аир од Заев и најнеспособната влада

Граѓаните ниту виделе, ниту ќе видат аир од Заев и најнеспособната влада Граѓаните ниту виделе, ниту ќе видат аир од Зоран Заев и најнеспособната влада. Животот дојде само за врхушката околу него, а бројот на луѓе кои живеат под прагот на сиромаштија постојано се зголемува. Затоа главна цел на младите не е да собираат фискални, туку да соберат пари

Николоски: Блескаат во неуспехот и срамот

Николоски: Блескаат во неуспехот и срамот

Николоски: Блескаат во неуспехот и срамот Вчера во Луксембург, почитувани читатели на овие редови, се потврди тоа што сите го знаевме, додуша некој порано, некој подоцна – дека Македонија со Заев, Димитров, Османи, Шекеринска и компанија и овој јуни нема да добие датум за почеток на преговори со ЕУ. Како тргнале и ако вака продолжат да работат, односно

Европската цивилизација започнува од Пелагонија
Европската цивилизација започнува од Пелагонија

Европската цивилизација започнува од Пелагонија

Discovery : Првата плескавица е произведена во Македонија пред 6.000 години Првата плескавица во светот е направена пред 6.000 години во Македонија или, поточно, во Пелагонија, во времето на неолитот. Ова е одговорот на експертите од телевизискиот канал Дискавери, на кои во рубриката „Сакам да знам“ им било поставено прашањето за староста на плескавицата

ВО ДОЛНА ПРЕСПА Како дома (1)

ВО ДОЛНА ПРЕСПА Како дома (1)

ДВЕТЕ ПРЕСПАНСКИ ЕЗЕРА ВО ДОЛНА ПРЕСПА Кога се пишува за Преспанското Езеро, треба да се нагласи дека тоа е дел на природните случувања во Преспанската Котлина. Тоа се наоѓа во западниот дел на етничка Македонија, а после делбите во 1912/13 година остана на крајниот југозападен дел на Реублика Македонија Инаку,нема податоци кога населението ја има

ЦРТИЧКИ и ОТРОВНИ СТРЕЛИЧКИ  -  XIV

ЦРТИЧКИ и ОТРОВНИ СТРЕЛИЧКИ - XIV

М-р Мартин ТРЕНЕВСКИ, поранешен министер за информации и иселеништвто и повеќекратен амбасадор на РМ ЦРТИЧКИ И ОТРОВНИ СТРЕЛИЧКИ-XIV 1. Помина уште една стресна недела за мојот македонски народ, дома и во дијаспората. Ни ја приредија, како по правило, од една страна домашната владеачка анационална гарнитура фатена со големите лаги и понижувања, од

Ако Македонец оди во Кинеска армија и е даскал во кинеско школо, значи Македонецот е Кинез?

Ако Македонец оди во Кинеска армија и е даскал во кинеско школо, значи Македонецот е Кинез?

Александар Џеповски Свињарникот на Мирчо вреди повеќе од Македонија, Делчев и Александар според Заев и Љубчо. Тој свињарник е центарот каде Заев прима по едно евро за него, за дедо му Наум и Вицето и го сака и цени многу. Но затоа Македонијаја ја продава секому во пакет со име, јазик, историја, светци, историски лица, војдводи и си го полни тој ненаситен

Ташко Белчев

Ташко Белчев

Ташко Белчев Ташко Белчев (18. III 1926 – 8. II 2015) е македонски славист , писател и палеолингвист од Егејскиот дел на Македонија.  Учествувал во Грчката граѓанска војна од 1947 до 1949 година Познат е по своите тези за античките корени на македонскиот народ, како и за неговите тврдења за постоење на древна, милениумска македонска писменост. Ташко

Улогата на МПЦ-ОА за Македонците  во САД (2)

Улогата на МПЦ-ОА за Македонците во САД (2)

Притоа, треба да се нагласи дека обновата на Охридската архиепископија и формирањето на Македонската православна црква во Република Македонија во 1958 година, беше силен поттик за иселениците од САД да преземат акции за изградба на свои Македонска православна црква. Кога се пишува за организираното дејствување во Соединетите Американски Држави, треба

Пресечи и го Јазикот!

Пресечи и го Јазикот!

Гоце Марков - колумнист, Македонец и Човек Пресечи и го Јазикот! И после две илјади години ќе се учи за Нас! Ќе не изучуваат најсилните нации како егзамплар како од Империја се доаѓа до фаза на самоистребување(духовно).Ако сакаш една силна нација да згасне, ,,пресечи” И го Јазикот… оти без Јазик си Нем. Територијата е неважна ако демографијата има

Митрополитот Кирил и неговата духовно-национална и црковна мисија ВО татковината  (31)

Митрополитот Кирил и неговата духовно-национална и црковна мисија ВО татковината (31)

ЗНАЧАЈНИ  ДУХОВНИ ЦЕНТРИ ВО КУМАНОВСКАТА ЕПАРХИЈА Патувајќи од Скопје до Крива Паланка, односно до „Св. Јоаким Осоговски“, на автопатот Велес-Куманово во Дељадровци се наоѓа манастирот „Св. Ѓорѓи“. Тој се вишнее на ридот и е забележителен од сите страни. Со помош на голем број донатори, а на чело со митрополитот Кирил, заедно со свештениците, манастирот

Делото на Гоце Делчев остана како патоводна ѕвезда за идните македонски поколенија

Делото на Гоце Делчев остана како патоводна ѕвезда за идните македонски поколенија

Делото на Гоце Делчев остана како патоводна ѕвезда за идните македонски поколенија. Коста Веселинов е македонски културен деец, публицист и историчар. Роден е во село Бобшево, Пиринско во 1908 година. Се образува во Горна Џумаја, Пазарџик, каде завршува гимназија, а извесно време работи во Мелник. Се запишува на Филозовскиот, а подоцна и на правниот