притисни ентер »

Извори

Мои рецепти

Рижото со тиква и козјо сирење
Рижото со тиква и козјо сирење

Рижото со тиква и козјо сирење

Вистинско уживање за сите сетила. Уживавме во ручекот. Подготовка: 1. Кромидот и лукот ги чистиме и ситно сецкаме. Во вок тава го ставаме маслото, да се загрее, ги додаваме кромидот и лукот, ги пржиме додека да добијат златеста боја. 2. Оризот го миеме и цедиме. Го додаваме во вок тавата, кратко го пропржуваме. Ја додаваме варената тиква претходно

Десерт со нугат крем  и топинг од вишни

Десерт со нугат крем и топинг од вишни

Превкусен, сочен, брз десерт е денешниот предлог. Немав време за декорација, па брзински испеков, намачкав, преклопив и дегустација. Подготовка: 1. Прво земаме две ванглички. Ги делиме белките од жолчките. Жолчките ги матиме со половина количина на шеќер, да обелат. Тука го додаваме маслото и пак соединуваме. Ги додаваме просеаните брашно и пециво

Кифли усни
Кифли усни

Кифли усни

Подготовка 1. Ставете го брашното во садот за месење и направете дупка во која ќе ги ставите топлата вода, издобен квасецот и шеќерот. Оставете квасецот да запени, па потоа додадете ги останатите состојки од кои на крај замлачена сурутката и измесете тесто. Доколку немате сурутка, секако можи да ја земените со млеко и вода за истата количина. 2. Оставете

Палачинки со тостирано киноа брашно

Палачинки со тостирано киноа брашно

Подготовка 1. Брашното од киноа го распоредуваме рамномерно на плех обложен со хартија за печење. Печеме во загреана рерна на 150 степени 30-35 минути. На секои 10-15 минути го вадиме плехот и го промешуваме брашното. Ова може да го направите и во тава на рингла, но мислам дека вака е порамномерно и помали се шансите да изгори брашното. Овој чекор

Меки памук лепчиња

Меки памук лепчиња

Овие лепчињата се меки како памук од внатре и малку крцкави од надвор, едни од највкусните кои сум ги направила. Имам правено многу лебови, но овие можам да кажам дека ги качив на пиедестал и се најдобри од сите до сега. Подготовка; 1. Прво замесете го тестото, растворете го квасецот во водата со шеќерот, па додадете го путерот, разматеното јајце (од

Качамак со чадени колбаси и суви, лути везенки

Качамак со чадени колбаси и суви, лути везенки

Подготовка: 1. Прво во тенџере ставаме вода и сол. Од кога ќе почне тивко да врие, го намалуваме огнот (кај мене од 1 до 9, готвев на 4) и во форма на венец го нанесуваме брашното. Со дршка од дрвена лажица на 3,4 места правиме дупки. Готвиме 20, 25 минути. 2. Сега ако има многу течност, одлеваме во една чашка, а по потреба може да се додаде во качамакот

Брзи Печени Тулумби

Брзи Печени Тулумби

Вообичаено тулумбите се приготвуваат со пржење, но по препорака на една моја пријателка решив да ги испробам и на овој начин, кој е побрз, а притоа вкусот им е скоро идентичен. Подготовка на шербетот 1. Во тенџере ги ставаме водата, шеќерот и ванилите. Нека зоврие, па оставаме да врие уште 6-7 минути. 2. Ги додаваме кругчињата лимон и го тргаме шербетот

Овесна каша со јаболка и дуњи

Овесна каша со јаболка и дуњи

Подготовка: 1. Овесните снегулки ги мешаме со чиата и циметот, па ги потопуваме со јогурт. 2. 1 час треба да седат во фрижидер така. 3. Пред јадење, го сецкаме овошјето над кашата, додаваме ореви и мед. Брз и вкусен појадок кој заситува, особено за оние што се љубители на здравите десерти.

Непечен чоко куглоф

Непечен чоко куглоф

Подготовка: 1. Можe да изберeте било какви бисквити или колачиња и било какви обланди со фил. Моите обланди беа со какао фил, а бисквитите беа филовани со чоколадо. Искршете ги во една вангла. 2. Оревите истолчете ги. Можeте да ги кршите и нив и дел да сомелите, но најдобро е чинам дa се толчени. 3. Во млекото сварете го пудингот. Штом е готов, додадете

Гвакамоле

Гвакамоле

Подготовка: 1. За гвакамоле потребно е да се изберат зрели авокада. Тие ги сечиме, ги вадиме од семката и ги лупиме, па со вилушка грубо ги пасираме. 2. Обично се користи црвен кромид, но јас имав и решив него да го заменам со млад и не згрешив. А како не јадиме луто, си ставив благо феферонче, иако се двоумев дали тоа да биди од туршија, но следен

Палачинки со тиква и прелив од мед и ореви

Палачинки со тиква и прелив од мед и ореви

Миризливи, вкусни, сочни палачинки, мед тече од нив. Подготовка: 1. За тестото, изматете ги, со рачна маталка, јајцата со пирето од тиква, додајте го млекото, сокот од портокал и маслото. Измешајте убаво, па додајте ги и сувите состојки. Тестото ќе биде густо, погусто од вообичаеното за палачинки. 2. На загреана тава за палачинки (на не многу јака

Ароматични мафини со тиква

Ароматични мафини со тиква

Овие мафини од тиква се можда единствените мафини кои и по 2-3 дена се уште помеки и посочни од денот на правењето. Најверојатно тоа се должи на самата тиква, која ја задржува влажноста и по печењето. Нема некој кој не ги пробал мафиниве и не бил воодушевен, а кога ќе кажам дека се со тиква, не им се верува, бидејќи тиквата воопшто не се осеќа, а аромите