притисни ентер »

Извори

Мои рецепти

Алва коцки со чоколадо
Алва коцки со чоколадо

Алва коцки со чоколадо

Брзи, лесни и пред се вкусни алва коцки прелиени со чоколадо. Направени на поинаков начин, но исто добри како и традиционалната алва. Прекрасен наврат на стари, добро познати вкусови. - Во тава на оган брашното се пржи на суво се додека благо не потемни (3-4 минути), притоа е потреба да се меша и да се внимава да не загори. Се додава путерот и млекото,

Пржени тиквички во теријаки сос
Пржени тиквички во теријаки сос

Пржени тиквички во теријаки сос

Оваа моја идеја, излезе како добар прилог, во комбинација со печено месо. Бидејќи сакам да експериментирам со вкусовите, така испаднаа и овие тиквички, кои верувајте беа превкусни, со некој благо-кисел вкус и изразен мирис на путер и лук. Најпрво на малку маслиново, се става ситно сецканото лукче. Доволоно е малку за да отпушти од мирисот. Потоа, тука

Видео рецепт: Фит пица

Видео рецепт: Фит пица

Оваа пица нема брашно, ниту тесто како подлога. Користиме црвена леќа, за попротеинска варијанта.

Мали палачинки од тиквичка и јогурт

Мали палачинки од тиквичка и јогурт

Превкусни, меки, воздушести..... Во еден сад ги ставаме јајцата, солта и биберот. Промешуваме со вилушка. Додаваме власец, магдонос, јогурт, пециво, брашно и сусам. Соединуваме. Ја додаваме и ренданата тиквичка, без да ја процедуваме и ја изедначуваме смесата. Земаме тава во која ставаме 2-3 капки масло. Ја загреваме на умерен оган. Кај мене од 9,

Пивоквас

Пивоквас

Овој е многу стар рецепт кој на времето тетка ми често го правеше, па и сега од време на време не го заборава. Обично кај неа сум го пиела и еве сега решив и сама да го направам, секако со мали експериментални примеси на дел во соодносот и изборот на екстрактите. Тогаш и немало некој избор, па крушковацот како го нарекувале, бил еден од поинтересните

Мини цимет крофни (апарат за крофни)

Мини цимет крофни (апарат за крофни)

Прво го вклучуваме апаратот за крофни и го премачкуваме со масло. 1. Јајцето го матиме со путерот, шеќерите и матиме додека смесата стане кремаста. 2. Го додаваме млекото, па го додаваме брашното и циметот и се убаво матиме. 3. Со мала лажица ги полниме формите за крофни(само долниот дел) и печеме неколку минути. Печените крофни внимателно ги вадиме

Пита хармоника (со готови кори)

Пита хармоника (со готови кори)

Уште една варијанта на солена пита со готови кори. 1. Кашкавалот и чајната салама се сечкаат на мали коцки. 2. Се топат путерот и маслото, но смесата да не биде жешка. 3. Се зема 1 кора и се премачкува со смесата, врз неа се става 2 кора, се премачкува, врз неа се става 3 кора, па пак се премачкува. Потоа трите кори се насобираат како хармоника и се

Летен пинџур со тиквички

Летен пинџур со тиквички

Многу лесно и вкусно пинџурче за ручек во жешки денови. Се сецкаат тиквички, модар патлиџан, пиперки и домати и се ставаат во тава. Се посолуваат и се става малку зејтин, се меша и се пече околу пола час на 180 степени. Треба да се промешува неколку пати за време на печењето. Пред крајот се додава сецкан лук и магдонос, се промешува и се пече уште

Маскарпоне колач со црвено овошје

Маскарпоне колач со црвено овошје

Изматете ги убаво и кремасто јајцата со шеќерот и лимоновиот шеќер, па внимателно полека додајте го брашното измешано со пецивото. По правило овде кој има повеќе време и е попосветен би требало да ги измати посебно белките и нив на крај да ги додаде во смесата. *Јас од брзање направив грешка. Не увидов на време дека мармаладот е за премачкување, па

Пита со тиквички и нане (со готови кори)

Пита со тиквички и нане (со готови кори)

Брза,вкусна и лесна за подготовка пита со тиквички. Прво ја рендаме тиквичката, ја посолуваме, ја оставаме околу десетина минути да ги испушти течностите и ја цедиме. Сирењето го дробиме со вилушка, ја додаваме павлаката и ситно сецканото нане. Во сирењето ја додаваме ренданата тиквичка. Путерот го топиме. Јајцето го матиме го додаваме маслото и млекото

Лепчиња за сендвичи

Лепчиња за сендвичи

Од сите состојки се замесува средно меко тесто. Се остава да тестото да стаса. Од тестото се прават топчиња (околу 12 од ова тесто). Секое топче се расукува во кора со дебелина од 1 сантиметар. Се засекуваат на 2 места за да не испукаат при печењето, се премачкуват со разматена жолчка со 1 лажица масло, се става сусам и се оставаат уште малку да