притисни ентер »

Извори

Наука за сите

КРАТКО И СЛАТКО: Што би се случило ако пчелите исчезнат?
КРАТКО И СЛАТКО: Што би се случило ако пчелите исчезнат?

КРАТКО И СЛАТКО: Што би се случило ако пчелите исчезнат?

Наука за сите го објавува вториот труд од групата на ФИНКИ под водство на проф. Владимир Трајковиќ по предметот „Медиуми и комуникации“ (МиК). Овој предмет има за цел да им ги пренесе на студентите основните поими од комуникатологијата како наука, како и да им го продлабочи знаење во примената на постоечките комуникациски техники и сознанија. Посебен

КРАТКО И СЛАТКО: Заштити се од „фишинг“ напади

КРАТКО И СЛАТКО: Заштити се од „фишинг“ напади

И оваа академска година Наука за сите ја продолжува соработката со проф. Владимир Трајковиќ и останатите кои го водеа предметот „Медиуми и комуникации“ (МиК) на ФИНКИ. Овој предмет има за цел да им ги пренесе на студентите основните поими од комуникатологијата како наука, како и да им го продлабочи знаење во примената на постоечките комуникациски техники

Можност за 3-годишен истражувачки ангажман во МАНУ (оглас)

Можност за 3-годишен истражувачки ангажман во МАНУ (оглас)

Истражувачкиот центар за компујетрски науки и информациски технологии ( ИЦКНИТ ) при Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) има потреба од ангажирање на научни соработници – истражувачи на проект, на период од 3 години, во рамки на истражувачката програма од областа на компјутерска невропатологија на психијатриски болести, во соработка

Дали навистина сме беспомошни?

Дали навистина сме беспомошни?

Во 1967 година еден млад постдипломец шета низ темните и долги ходници на Универзитетот во Пенсилванија. Додека неговите чекори одекнуваат низ мермерното ехо, Мартин Селигман размислува за тоа зошто некои од неговите колеги честопати се пасивни, демотивирани, зошто лесно се откажуваат дури и од решавањето на наједноставните задачи и предизвици, зошто

Кога „сѐ“ не е под контрола: математичките епидемиолошки модели не смее да се игнорираат

Кога „сѐ“ не е под контрола: математичките епидемиолошки модели не смее да се игнорираат

Во реалниот свет денеска го гледаме тоа што го предвидоа математичките прогнози пред една недела, дека со приближувањето на бројот на починати кон просечно 30 на ден ќе видиме и денови со 40 починати. За жал, тоа е сосема очекувано поради дисперзијата (растурањето) на бројките околу средната вредност. Да не заборавиме, пикот на умирањето доаѓа околу

За вакцините против коронавирусот SARS-CoV-2

За вакцините против коронавирусот SARS-CoV-2

Целта на една вакцина е да предизвика стекнат имунитет против патогениот микроорганизам против којшто е дизајнирана, во случајов против коронавирусот SARS-CoV–2. Тоа значи дека во најмала рака вакцината треба 1) драматично да ги намали (или целосно елиминира) симптомите од болеста и доколку е возможно да ја 2) намали (или целосно елиминира) преносливоста

За носењето маски и носењето нерационални мерки

За носењето маски и носењето нерационални мерки

Носењето на маски во затворени простории, невентилирани простории, места со голема концентрација на луѓе и слично е една од најдобрите стратегии за намалување на пренесувањето на коронавирусот SARS-CoV-2 и сите останати сезонски вируси коишто следуваат. Докажано е преку експерименти и модели дека индивидуалното и колективното носење на маски ја намалува

Рипариски шуми – нашите шумливи пријатели: разговор со екологот Ивана Лозановска [#16]

Рипариски шуми – нашите шумливи пријатели: разговор со екологот Ивана Лозановска [#16]

МУЗИКА: Purple Planet Music Звукот на моторните пили е најстрашниот звук за дрвјата. Неверојатно е колку сме им неблагодарни на овие прекрасни организми кои ни го прочистуваат воздухот, односно ни го снабдуваат со кислород, и со тоа – ни овозможуваат да дишиме. Но дрвјата прават и многу други корисни работи за нас – на пр. оние кои растат покрај реките

Научниот стерилитет во Македонија

Научниот стерилитет во Македонија

Медицинскиот стерилитет се дијагностицира кога една двојка не може да зачне потомство во рок од една година, се разбира, без употреба на контрацептивни средства. Македонскиот научен стерилитет е состојба во која земјата и после скоро триесет години независност не произвела повеќе од две меѓународно признаени научни списанија со фактор на влијание

Дали јапонскиот јазик е тежок?

Дали јапонскиот јазик е тежок?

Јапонскиот јазик е прилично интересен. Пишаната форма на јапонскиот јазик се состои од традиционалните кинески знаци наречени КАНЏИ (漢字 KANJI) кои пред околу 1500 години се превземени од кинеската цивилизација и фонетските знаци на гласовниот јапонски – ХИРАГАНА (ひらがな HIRAGANA) и КАТАКАНА (カタカナ KATAKANA). Сите три пишани симболички системи се пишуваат