притисни ентер »

Извори

Окно

ФООМ го поздравува финализирањето на Предлог-законот за слободен пристап до информации од јавен карактер
ФООМ го поздравува финализирањето на Предлог-законот за слободен пристап до информации од јавен карактер

ФООМ го поздравува финализирањето на Предлог-законот за слободен пристап до информации од јавен карактер

Фондацијата Отворено општество – Македонија го поздравува процесот на финализирање на Предлог-законот за слободен пристап до информации од јавен карактер во кој се внесени измените за кои се залагаше Фондацијата во процесот на подготовка на Предлог-законот. ФООМ повеќе од 11 години во континуитет стратешки работи на унапредување на правото на слободен

Право на грешка

Право на грешка

Некој греши, некој длабоко греши. И тука има само две варијанти: или грешиме ние, подразбирајќи го тука мнозинството реформски ориентирани културњаци, или грешат они, кои и да се, односно оние кои „случајно“ или намерно ги кочат реформските процеси во државава! Трето нема, средина нема. И понатаму, ако врвот на званичната македонска политика – Владата

„Медена земја“ по триумфот на „Санденс“ ќе се прикажува во кината во САД и на „МакеДокс“

„Медена земја“ по триумфот на „Санденс“ ќе се прикажува во кината во САД и на „МакеДокс“

На прес-конференција тимот на „Honeyland“ соопшти дека филмот ќе има и две затворени проекции наредниот месец во Скопје. „Honeyland“, застапуван од „Сабмарин ентертеинмент“ (Submarine Entertainment), деновиве потпиша договор со американската компанија за производство и дистрибуција на филмови, „Неон“, која ги откупи правата за прикажување на македонскиот

Ѓоргиев: Толкувањето на минатото треба да се денационализира

Ѓоргиев: Толкувањето на минатото треба да се денационализира

Историски икони како цар Самуил, Гоце Делчев, Илинденското востание се меѓу личностите и настаните за кои ќе се дебатира дали да се препорача заедничко чествување на четвртиот состанок на Мешовитата македонско-бугарска експертска комисија за историски и образовни прашања формирана согласно Договорот за добрососедство што ќе се одржи на 19 и 20 февруари

Изгубени работи

Изгубени работи

Некогаш губев по неколку работи неделно. Тоа имаше врска со младоста, со психопатологијата на секојдневниот живот, а потоа престана. Можеби престануваме да губиме мали работи кога ќе почнеме да ги губиме големите – родителите, земјата, пријателите. Веќе десет години не сум ја изгубил платежната картичка, а некогаш ги губев по десетина годишно. Во своите

Роман на годината 2018 - извадоци од пристигнатите романи (14)

Роман на годината 2018 - извадоци од пристигнатите романи (14)

Тихомир Јанчовски, Лидија, или сѐ што знам за жените (самостојно издание) Лидија, Ти кажав дека не си ми прва муза. Оваа првава реченица звучи како да ѝ се исповедаш на некоја со која сте за озбилно, за тие што си ги имал пред неа. Сум имал и други пред тебе. (Леле, колкумина само ја имаат изговорено оваа реченица?) Со тие, со кои сум немал ништо телесно,

Крик

Крик

Via Eduard Miler

Нашата култура е клиентелистичка

Нашата култура е клиентелистичка

Еден од клучните аргументи на оваа Влада што ќе ја разликува од претходното владеење, значи вклучувањето генерално на граѓанкскиот сектор, не само во сферата на културата, на експерти на надворешни соработници итн. Така што во изготвувањето на стратегијата еве и јас бев вклучена како претставник на независниот културен сектор. Колку сето тоа – моите

Ви посакувам непријатна вечер – Михаел Ханеке

Ви посакувам непријатна вечер – Михаел Ханеке

За своите филмови, Михаел Ханеке вели дека на публиката ѝ е потешко да ги догледа, отколку што му е нему да ги сними. Тоа се филмови што едноставно не се пријатни. Без исклучок тие предизвикуваат нелагодност и вознемиреност, па дејствуваат врз нас онака како што вистинската уметност единствено и треба да дејствува. Големите уметници отсекогаш ги уривале

Поарно северна отколку поранешна

Поарно северна отколку поранешна

Станува збор за Македонија, но од неодамна би можело да се однесува и на Ирска....По дваесет години на грчко одбивање и фантастични предлози за новото име за Македонија, со вешт парламентарен слалом се дојде до согласност од двете страни. Двајцата премиери ја вложија своја политичка кариера за запис во историјата. Извесно е дека Ципрас ризикуваше повеќе,