притисни ентер »

Извори

Pharma News

Замастен црн дроб – превенција и третман
Замастен црн дроб – превенција и третман

Замастен црн дроб – превенција и третман

Споделете со пријателите! Tweet Што е замастен црн дроб? Ц рниот дроб е најголема жлезда во човековото тело. Се наоѓа зад ребрата, во горниот десен дел од абдоменот. Црниот дроб има бројни и многу важни животни функции, кои се битни за одржување на човековото здравје. Една од важните функции на црниот дроб е продукција на жолчка, која е неопходна за

Како да препознаете знаци на гингивитис?

Како да препознаете знаци на гингивитис?

Споделете со пријателите! Tweet Гингивитисот е бактериска инфекција која предизвикува воспаление и крварење на вашите гингиви, која доколку не се третира води до пародонтопатија и на крај до губиток на забите. Затоа е потребно посебно внимание кога станува збор за хигиената на целиот потпорен апарат на забот, а не само на забите. Прочитајте како да

Витамин Д – важен за целиот организам

Витамин Д – важен за целиот организам

Споделете со пријателите! Tweet М одерниот начин на живот, намалената изложеност на сонце и отсуството на витамин Д во повеќето видови храна, заедно доведуваат дефицитот на витамин Д во човечкиот организам. Витаминот Д се создава природно во кожата кога телото е изложено на директна сончева светлина. Вкупниот витамин Д се метаболизира во црниот дроб

Преку пола милион прегледи за македонските претставници на детскиот Евросонг

Преку пола милион прегледи за македонските претставници на детскиот Евросонг

Споделете со пријателите! Tweet Со развиорени македонски знамиња, Green Forces од „Дајте музика“ на социјалните мрежи им се заблагодарија на сите фанови за поддршката што ја добиваат. В еќе со над 600.000 прегледи од објавувањето на видеото, како и со високи позиции на трендинг-листите, македонската делегација периодов интензивно се подготвува за настапот

Природни имуномодулатори без кои не се може

Природни имуномодулатори без кои не се може

Споделете со пријателите! Tweet Ч овековиот организам е во постојан контакт со бактерии, вируси и хемикалии. Изложен e на зрачења и загадувања од различна природа. Имунитетот е способност на организмот да дава отпор на болести со идентификација и уништување на туѓи супстанци или организми. Механизмот кој е задолжен да ја обавува оваа примарна задача

Промоција на Проектот „БЕНЕФИЦИИ ЗА ДЕЦА НА ВРАБОТЕНИ“ во „Алкалоид“ АД Скопје

Промоција на Проектот „БЕНЕФИЦИИ ЗА ДЕЦА НА ВРАБОТЕНИ“ во „Алкалоид“ АД Скопје

Споделете со пријателите! Tweet „Во процесот на иницирање на овој нов проект бевме фокусирани на повисока цел – нашите деца, кои се нашата иднина…“ Ч овечките ресурси се еден од најцврстите столбови на 85-годишниот раст и развој на алкалоидовата успешна приказна, а грижата за вработените е еден од врвните приоритети на компанијата. Во базата на „Алкалоид“

Објавени песната и видеоспотот на македонските претставници од „Дајте музика“ за јуниорскиот Евросонг: GREEN FORCES ја превземаат контролата

Објавени песната и видеоспотот на македонските претставници од „Дајте музика“ за јуниорскиот Евросонг: GREEN FORCES ја превземаат контролата

Споделете со пријателите! Tweet „Ова е единственото место кое го нарекуваме дом и мора да сфатиме дека постапуаме погрешно“ – можеби звучи како заклучок од неодамнешната конференција за климатски промени COP26, но всушност ова се стиховите од песната која ќе ја претставува Македонија на Детскиот избор за песна на Евровизија 2021 во Париз. Ч етворица

Природни решенија за проблеми со простата

Природни решенија за проблеми со простата

Споделете со пријателите! Tweet 50% од мажите над 50 години имаат проблем со појавата на бенигна хиперплазија на простата П ојавата на бенигна хиперплазија на простата може да настане како резултат на хормонски промени поради стареењето. 50% од мажите над 50 години имаат ваков проблем, а над 90% од мажите над 80 години го имаат истиот проблем, кој

Превенција од замастување на црниот дроб

Превенција од замастување на црниот дроб

Споделете со пријателите! Tweet Хепаталната стеатоза (замастен црн дроб) вклучува акумулација на триглицериди и други липиди во хепатоцитите П оради важните процеси кои се одвиваат во црниот дроб, со право овој орган го нарекуваат „лабараторијата“ на организмот. Неговата улога е да ја прочистува крвта т. е да го одржува нивото на глукоза во крвта,

„Алкалоид“ со инвестиции во износ од над 13,8 милиони евра, со 178 нови вработувања во земјава и со консолидирани продажби во износ од 153,4 милиони евра во периодот јануари –  септември 2021 г.

„Алкалоид“ со инвестиции во износ од над 13,8 милиони евра, со 178 нови вработувања во земјава и со консолидирани продажби во износ од 153,4 милиони евра во периодот јануари – септември 2021 г.

Споделете со пријателите! Tweet Приходи од продажби Според единечниот биланс на успех, во периодот јануари – септември 2021 година продажбите достигнуваат 7.165.890.933 денари, што е за 4 % повеќе во споредба со истиот период од минатата година. Вкупните консолидирани продажби, пак, достигнуваат 9.449.288.430 денари, што е за 6 % повеќе во споредба