притисни ентер »

Извори

Зелена берза

Пазарот со јаболката ќе се стабилизира со изградба на откупни центри со кои ќе менаџираат самите производители
Пазарот со јаболката ќе се стабилизира со изградба на откупни центри со кои ќе менаџираат самите производители

Пазарот со јаболката ќе се стабилизира со изградба на откупни центри со кои ќе менаџираат самите производители

(Oвој напис е објавен на: June 20, 2019) Преку проект од Светска банка, Преспа ќе добие три откупно – дистрибутивни центри со капацитет секој од по 5 илјади тони јаболка. Покрај тоа ќе се гради и преработувачки центар за јаболка со капацитет од 10 илјади тони јаболка. Пере Транталовски, овоштар од Преспа кој е дел од работната група во која учествуваат

Нема застој во откупот на праски и јаболка

Нема застој во откупот на праски и јаболка

(Oвој напис е објавен на: June 20, 2019) Нема застој во откупот на праски и на јаболка, состојбата постојано се следи, соопшти на прес конференција  портпаролот на Министерството за земјоделство, Соња Јанковска. „МЗШВ секогаш има отворена комуникација со земјоделците и секогаш излегува  со соодветни решениија кога за тоа има потреба. По однос на праските

Нов тренд – во што инвестираат богатите американски семејства?

Нов тренд – во што инвестираат богатите американски семејства?

(Oвој напис е објавен на: June 20, 2019) Шумите и зелените површини се привлечна инвестиција за богатите американски семејства. Тој тренд зема толкав замав што Банката на Америка, мултинационалната инвестициска банка, основаше посебна канцеларија, односно т.н. Група за управување со посебни имоти (SAM), која за своите богати клиенти управува со 94

Во Росоман ќе се отвори „Центар за храна, вино и туризам“

Во Росоман ќе се отвори „Центар за храна, вино и туризам“

(Oвој напис е објавен на: June 20, 2019) Во Росоман ќе биде сместен првиот центар за храна, вино и туризам, прв во Тиквешкиот регион. За таа цел во тек се градежните активности за реновирање на старото училиште каде ќе биде сместен центарот. Станува збор за активност која се реализира преку проектот „Тера вино“  од прекуграничната соработка меѓу Македонија

Со анализа на  сировини до квалитетен и здрав производ

Со анализа на  сировини до квалитетен и здрав производ

(Oвој напис е објавен на: June 20, 2019) Производството на храна  и нејзиното дистрибуирање до потрошувачите можеби е еден од најкомплексните процеси, затоа што патот од суровината до готовиот производ и крајниот потрошувач е долг и потребно е да се запазат одредени стандарди кои ги налага законската регулатива. Стандардите за безбедност на храна се

Приклучна машина за  режење на лози
Приклучна машина за  режење на лози

Приклучна машина за  режење на лози

(Oвој напис е објавен на: June 20, 2019) Режењето на ластарите во лозјето  е операција  која е потребно навреме да се  изврши за да може гроздовите правилно да се развиваат. За оваа операција е потребно и знаење и време. Со машините за режење од типот CO – VBC оваа активност може  лесно и брзо да се заврши. Станува збор за машина која се приклучува

Со авиони ќе се прскаат облаците за да нема град, ама кон крајот на летово

Со авиони ќе се прскаат облаците за да нема град, ама кон крајот на летово

(Oвој напис е објавен на: June 19, 2019) Битката за заштита на земјоделството од град ќе се води од воздух со авиони. Градобијните ракети кои се испалуваа од земја ќе ги замениме со авионско засејување на облаците со сребрен јодид кој по реакцијата ослободува топлина и наместо да паѓа град и земјоделците да бројат загуби и штети врне дожд. На вчерашната

Земјоделското производство од град ќе го штитиме со авиони, наместо со градобијни ракети

Земјоделското производство од град ќе го штитиме со авиони, наместо со градобијни ракети

(Oвој напис е објавен на: June 19, 2019) Наместо со градобијни ракети од земја земјоделското производство од невреме ќе го штитиме  со авиони. Со методата на засејување на градоносните облаци со помош на авиони, од темните облаци наместо град ќе врне дожд. На вчерашната седница владата ги усвоила измените на уредбата со која се доделува техничка поддршка

Интервју со Менде Граматковски директор на ЈП „Стрежево“- Битола

Интервју со Менде Граматковски директор на ЈП „Стрежево“- Битола

(Oвој напис е објавен на: June 19, 2019) „Целта ни е испорака на вода до секоја земјоделска површина во Пелагонискиот регион“ Менде Граматковски првиот човек на ЈП „Стрежево“-Битола во интервју за „Зелена берза“ уверува дека нема простор за загриженост кај земјоделците за снабдување со вода ова лето, бидејќи моментално акомулацијата располага со околу

Цените на енергентите ги поскапеа земјоделските производи

Цените на енергентите ги поскапеа земјоделските производи

(Oвој напис е објавен на: June 19, 2019) Трошоците за производство на земјоделски продукти се зголемиле, покажуваат последните податоци на Државниот завод за статистика. Притоа извештајот покажува дека најголем пораст кај тековните трошоци има во средствата наменети за нафтени деривати. – Во мај 2019 година, во споредба со мај 2018 година, индексот

Зошто треба да се јадат, а не да се фрлат праските?

Зошто треба да се јадат, а не да се фрлат праските?

(Oвој напис е објавен на: June 19, 2019) Вкусните и многу популарни праски потекнуваат од Кина. Од таму се распространиле низ целиот свет преку древниот пат на свилата. Технички, се работи за плод со јатка, кој има слични карактеристики како другите членови на родот prunus, како што се: сливите, нектарините, бадемите и модрите сливи. Постојат голем

Ќе се унапредува соработката  со косовската Агенција за храна и ветеринарство

Ќе се унапредува соработката со косовската Агенција за храна и ветеринарство

(Oвој напис е објавен на: June 19, 2019) Интензивирање и унапредување на соработката  во делот на безбедноста на храната, храната за животни и здравствената заштита на животните, договори на  работниот  состанок директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Зоран Атанасов со претставници на Агенција за храна и ветеринарство на Република Косово

Тапија и за оранжериите

Тапија и за оранжериите

(Oвој напис е објавен на: June 19, 2019) Со реализацијата на овој јавен повик сопствениците на оранжерии  се стекнаа со можност да го купат земјиштето на кое што се наоѓа оранжеријата, а кое што во моментов е во државна сопственост, и со стекнувањето на имотни листови Владата на Република Северна Македонија денеска ја разгледа и усвои Информацијата

Од невремето во Кавадаречко настрадаа лозовите насади

Од невремето во Кавадаречко настрадаа лозовите насади

(Oвој напис е објавен на: June 18, 2019) Невремето што вчера го зафати кавадаречкиот регион предизвика големи штети на лозовите насади. Во редакцијата на Зелена берза стигнаа фотографии од  направените  штети на лозјата во месноста Шамаци, Кавадаречко. Жителите од овој реон велат дека невремето проследено со дожд и град  почнало околу 16 часот и траело

Кој профитира на грбот на овоштарите?

Кој профитира на грбот на овоштарите?

(Oвој напис е објавен на: June 18, 2019) Додека надлежните уверуваат дека откупот на коскестото овошје  во Росоман, се одвива без проблем, голем е бројот  на овоштари кои сметаат дека проблемот не е решен.  Велат дека цената што им се нуди не им се исплаќа и дека на овој начин само трговците профитираат на туѓ грб. -Скоро 7 тони праска од сортата Спринг